Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 6

Om du tror att du behöver odla sommarblommor i köksträdgården för att få kvällen att darra av underbara dofter tar du fel. Det darrar fullt tillräckligt av bondbönornas blommor.

Medan årets första sådd av bondbönor står i full blomsterprakt äter vi upp de sista av förra årets bönor. De har legat i frysen fram till nu och gör sällskap med diverse färska grönsaker i ett stekt ris tillsammans med ägg från egna hönor.

Sedan maj månad kommer alla grönsaker vi äter från den egna köksträdgården. Vår gröna utmaning gör att allt grönt vi stoppar i oss till och med december ska vara hemodlat. Det är en ljuvlig utmaning. Varje vecka bjuder på nytt att skörda. Nya smaker vi längtat efter. Igår på nationaldagen åt vi årets första jordgubbe och barnen hittade varsin sockerärta på de plantor vår tvååring sådde en någorlunda ljum vårdag för många veckor sedan.

Det här är middagsmaten vi äter den sjätte veckan i vår gröna utmaning.

Lördag: Kycklinggryta från gårdagen, med ris och sallad på sallat, bladsyra, vitlöksblast, morot, sparris och rädisa.
Söndag: Stekt ris med blandade färska grönsaker och bondbönor från frysen, bladkålssallad.
Måndag: Jordärtskocksoppa med nybakat bröd med skinka. Frukt.
Tisdag: Hamburgare med hembakade hamburgerbröd, blandade färska grönsaker och yoghurtsås.
Onsdag: Kokt torsk med pesilje- och äggsås, kokt potatis och grön sallad, morötter.
Torsdag: Pannkakor, bär, grädde.
Fredag: Kryddig köttgryta med bladlök och chili, ugnsbakade rotsaker, blandat grönt.

Sist något kort om de blommande bondbönorna. De doftar absolut ljuvligt. Så om du inte gillar att äta bondbönor bör du odla dem åtminstone för att de doftar fantastiskt och är så väldigt vackra. Ja, så gödslar de förstås också jorden.

Jag sår bondbönor kontinuerligt under första delen av sommaren och har på så sätt både blomning och skörd under lång tid. Det är alltid bra att ha ett tråg bondbönor ståendes att sätta ut på en plats som blivit ledig. Det är riktigt bra mat. Vi älskar dem kokade med smör, förstås, men använder också i olika bönburgare, falafel, grytor, omeletter och marinerade stekta. I år hoppas jag kunna odla tillräckligt för att äntligen kunna prova bönemos, något radiolyssnare tipsat mig om under flera år vid Sveriges Radio.

Hur äter du bondbönorna helst?
/Sara Bäckmo

06. juni 2015