Stäng menyn

Växtmaterial blir gödning

Köksträdgården ger inte bara en mängd grönsaker. Efter skörd finns mycket grönmassa som omvandlas till näring när jag använder det direkt i köksträdgården.

Nu har vi haft tre frostnätter på rad. Lite väl tidigt, hade hoppats på en annan höst. Men de frostskadade plantorna ger också nya möjligheter. När plantor måste upp ur bäddarna lämnar det plats till att så nytt. Bland annat vintersallat, rädisa och rucola sår jag nu i september.

Igår skördade jag den näst sista sådden av bondbönor. Sammanlagt tolv meter. Den här skörden ska få torka i sina baljor för att förvaras i burkar under vintern. Vi använder dem gärna till falafel, bönburgare, bakade bönor och annat. Det är så smidigt att lagra dem torkade, det tar minimalt med plats. Barnen hjälper mig en kulen höstdag att pilla bönorna ur baljorna, det är mysigt att göra tillsammans.

 

Nyskördade bondbönor i sina baljor.

Bönorna ska nu läggas luftigt inomhus för att torka i sina baljor.

 

Det ger en hel del bladmassa när så många plantor skördas samtidigt. Tillsammans med rotklumparna får jag en stor mängd material att använda både som täckmaterial och fyllning i odlingsbäddar. Egentligen vill jag att rotknölarna ska stå kvar i backen för att det värdefulla kvävet ska kunna fortsätta att utsöndras. Men eftersom jag också vill kunna så bädden ytterligare en gång väljer jag att dra upp dem för att sedan gräva ner rötterna i bädden tillsammans med blasten. Då får jag en jämn yta sedan som är lätt att så.

 

Rotsystem hos en bondböna.

Runt baljväxternas rötterna sitter små ljusa knölar. Det är ansamlingar av kväve som söndrar ut viktig näring till jorden.

 

En nyskördad odlingsbädd där det står lite stjälkar och rotklumpar kvar.

Den nyskördade bädden lämnar material kvar att gräva ner eller täcka med. Här ska jag snart så vintersallat.

 

Jag tänker hela tiden på att inte göra mig av med värdefullt material. Just nu har jag ingen vanlig kompost utan kan ta hand om allt genom att täcka och gräva ner direkt i odlingsbäddarna. Det är mycket bra och spar mig en hel massa jobb.

Fortfarande ser en del av brytbönorna, som står i samma bädd som de nyss skördade bondbönorna, fina ut. Jag låter dem stå kvar ett tag till och sår nog vintersallat på den halva som blivit ledig.
/Sara Bäckmo

10. september 2015