Stäng menyn

Vår bästa glassmaskin

Vilken glassmaskin använder du? Jag har hittat en kanonmaskin som gör det enkelt och snabbt att göra glass, utan att hålla på och frysa delar till maskinen i förväg. Dessutom gör den hela 1,5 liter glass på en gång!

En rostfri stor apparat står på ett trägolv.

Glassmaskinen från Wilfa har blivit vår favorit.

 

Familjen är helt enig - den bästa köksmaskinen vi köpt senaste året är glassmaskinen. Vilken proffsglass vi gör! Den går inte att jämföra alls med glass som tillverkas utan glassmaskin. Jag har fått flera frågor om vår glassmaskin så här kommer ett inlägg om den.

 

Våra tidigare maskiner

När jag var liten insisterade hela familjen på att köpa en glassmaskin, utom min far som absolut inte ville ha fler elektriska maskiner än en hushållsassistent och (senare) en elvisp i köket. I julklapp ett år fick han därför en handdriven glassmaskin. Tilläggas bör att han är typ den enda i familjen som inte gillar glass särskilt.

Just den glassmaskinen hade en stor bunke som skulle ligga i frysen i flera timmar innan användning och därefter skulle någon stackare stå och veva bunken tills glassen stelnat en timme senare. Den användes väldigt sällan.

När min egen familj bildats och två små knoddar väntade på hemgjord glass köpte jag en liten nätt glassmaskin, elektrisk. Dock fortfarande med enheter som skulle tillbringa flera timmar i frysen så att den skvalpiga massan inuti frös och såg till att glassmeten tinade. Det var som sagt en jäkligt liten maskin, men jag köpte för säkerhets skull en extra bytta. Det blev ändå alltid för lite glass och maskinen var klen och lade av. Dessutom läckte vätskan i byttorna efter en kort tid och gick därför inte att använda.

 

En rostfri stor apparat står på ett trägolv.

Den här maskinen tillverkar 1,5 liter glass på en gång och har inga delar som behöver kylas i förväg.

 

Supermaskinen

Förra sommaren var olidligt het. Min frustration var som störst just när en av webbutikerna för hushållsprylar hade sommarrea och bland nedsatta varor fanns ett helt gäng rediga glassmaskiner. Jag läste på och hittade en som verkade bra, det var ett impulsköp på cirka 2000 kronor på rea. Ordinarie pris cirka 3000 kr.

 

En rostfri stor apparat står på ett trägolv.

En enkel display håller ordning på tiden och temperaturen. Den är väldigt lätt att använda.

 

Jag var dessvärre inte hemma när maskinen anlände och provkördes första gången, men fick smaka resultatet senare samma kväll. Hela familjen var lyrisk över chokladglassen Philip hade svängt ihop. Konsistensen var liksom som den allra finast lyxglassen.

Maskinen i fråga är Vanilje från Wilfa. Den har inga delar som behöver frysas i förväg för att det ska bli glass. Den kyler glassmeten direkt i maskinen på cirka 40 minuter och kan efter det hålla den kyld i ytterligare 20 minuter. Alla delar som kommer i kontakt med glasseten kan diskas i maskin. Och vill man göra mycket glass är det bara att peta i en ny omgång efter att den första är klar.

 

 

Hemgjord glass med blåbär och jordgubbar.

Glass med bär från frysen. Det här receptet finns på Skillnadens mat och är gjord utan glassmaskin, fryst i en brödform. Foto: Maria Strömbergh Bååth.

Bästa smakerna

Vi använder ett grundrecept som följer med glassmaskinen och smaksätter med det som råkar finnas hemma. Några smakfavoriter är:

  • banan (från frysen) och hackad choklad
  • blåbär och chilichoklad
  • hackade jordgubbar och choklad
  • svarta vinbär

Att göra glass hemma är jätteroligt - när det blir bra! Vad har du för glassfavoriter att göra hemma av skörd från trädgården?
/Sara Bäckmo

05. augusti 2019