Vad är vintersådd?
En och annan höjer på ögonbrynen när det talas om vintersådd. Vad är det? Och varför ska vi så under vintern?
Oftast sår vi på våren och försommaren, sådär som odlare vi känner till har gjort i generationers generationer. Mig passar det bättre att sprida ut sådderna över hela året. Då blir arbetet mer hanterbart, skörden jämnare och dessutom mindre sårbar.
Välj tidpunkt noga
Vintersådd handlar alltså om att så grönsaker i kall jord. Jorden kan till och med vara frusen och då läggs fröerna på den hårda jorden innan de täcks med ett lager tinad jord, antingen på den lilla strängen av frö eller över hela ytan. Nu ska fröerna ligga i den kalla jorden under hela vintern. När det blivit vår, lagom ljust och lagom varmt - då gror fröerna
Köp min bok "Vinterodling - Skörda när det är kallt" och läs mer!
Anledningen till att skörden oftast blir tidigare vid vintersådd än vid vårsådd är att fröerna under tiden de legat i jorden hunnit förbereda sig för att gro. De har sugit åt sig fukt och lagt sig i startgroparna för att själva avgöra när det är dags att gro. Om jag skulle avgöra i deras ställe skulle jag så mycket senare och förlora den där fiffiga startsträckan fröerna får under vintern.
Läs också: Vintersådd spenat i Lappland
Men det är alltid svårt att veta när rätt tidpunkt är. Det är ingen idé att så för tidigt. Då finns risk att fröerna gror under en mildperiod innan vintern och då kan sådden förstöras när det fryser på. Jag brukar vänta till dess jag ser att tiodygnsprognosen håller sig kring nollan i minst en vecka. Det kan vara nu i november. Men lika gärna i december, januari, februari eller mars. Minst risk att det går åt pipan är det om sådden görs senare under vintern, fast jag tycker också det är nyttigt att testa och se var gränserna går.
Välj odlingsplats lika noga
Jag ser över mina odlingsplatser noga inför vintersådderna. Helst väljer jag växtplatser som är skyddade, till exempel olika lådor, ramar, upphöjda bäddar och tunnelväxthus. De flesta av dem kan skyddas med lock, plast eller något galler så att inte väder eller husdjur förstör sådderna. Dessutom är valet av plats avgörande för hur tidigt grönsakerna gror. I inlägget Stora temperaturskillnader i bäddarna har jag gett exempel på hur mycket temperaturen skiljer sig åt i olika delar av trädgården. Läs gärna där och fundera över vilka ytor du har att använda.
Ett bra alternativ för vintersådd, om du saknar iordningställda ytor, är att göra försådder som sedan kan planteras ut på lämpliga platser. Under vintern kan sådderna med fördel göras i plastbackar utomhus. Det spar plats och är ett mycket effektivt sätt att odla.
Odla rätt grönsaker
Grönsakerna jag sår på vintern är supertåliga mot köld. Dessutom växer de snabbt. Jag odlar dem för att få snabb, alltså tidig, skörd av grönt på våren. Genom att välja snabbväxande grönsaker som tål kyla och dessutom välja skyddade växtplatser kan jag få mycket tidig skörd. Mina favoriter är till exempel spenat, sallat, bladkål, dill och rucola. Men också andra grönsaker ger snabbare skörd om de sås tidigt. Morötter och palsternackor ger ofta flera veckor tidigare skörd vid vintersådd.
Grönsakerna som vintersås har det gemensamt att fröerna tål att ligga i kall jord utan att förstöras. Exempel på grönsaker som funkar är spenat, sallat, kål, viss lök, dill, persilja, palsternacka, haverrot, svartrot och morot. Googla gärna vintersådd för att se vad andra odlare sått med bra resultat.
Att så under vintern är ett arbete som betalar sig bra. Flera pallkragar med gröna blad är underbart att se tidigt på våren när det mesta knappt ens börjat fundera på att gro.
Vad gör jag nu?
Nu går jag igenom mina fröer och kompletterar med det som behövs. Av erfarenhet vet jag att en del av sådderna formligen slukar frö så det gäller att ha mycket av till exempel spenat, sallat, bladkål och rucola.
I trädgården har jag ställt i ordning odlingslådor, som gödslats genom att kompost grävts ner innan marken frös. På några platser har jag ställt ut pallkragar direkt på odlingsbäddarna för att kunna skydda jorden extra med lock som läggs på kragarna. Det är dags att starta med vintersådderna så snart det fryser och blir vinterlikt väder. Tidpunkten varierar, men vanligtvis kommer jag igång och gör de första vintersådderna i december.
Fler tips som är bra att tänka på när det gäller vintersådd delar jag i klippen nedan.
/Sara Bäckmo
29. november 2016