16. maj 2018

Underbara jordärtskockor!

Med jordärtskockor i trädgården är odlaren rik! En underbar växt med avundsvärd höjd, därtill en osannolikt god grönsak. Mina skockor är skördade och här berättar jag mer om både skörd och odling.

En bild på nyskördade jordärtskockor.

Nyskördade jordärtskockor är krispiga och fina och kan lagras i en icke tillsluten plastpåse i kylen. Utsädet sätts i jorden snarast.

 

För en tid sedan tog jag upp alla jordärtskockor från växtplatsen - min vårskörd! Jag odlar visserligen många olika slags rotsaker under säsongen men inser att det är alldeles för sällan jag pratar just om jordärtskockorna dessvärre. De är ju rysligt viktiga, främst under senvintern och tidiga våren, så jag borde verkligen lyfta dem oftare!

Jag gjorde en video när jag skördade där jag berättar lite om hur jag odlar skockorna och varför jag tycker att de är så bra:

 

 

Många som odlar vet inte riktigt vad de ska använda jordärtskockan till. Den har dåligt rykte. Ger jobbiga magar tycker en del. Och vad ska man egentligen laga av den?

Jag har två tips:
1. Tänk på hur du skulle använda potatis i köket. Gör precis samma saker med jordärtskockan!
2. Om du tycker jordärtskockor sätter fart på magen - koka dem några minuter och byt sedan kokvatten innan du fortsätter med matlagningen. Det hjälper!

I min digitala receptsamling här på sajten finns många goda recept med jordärtskocka. Bli medlem för att ta del av dem!

 

En hög med raggmunkar med klarröd lingonsylt på en tallrik. A pile of potatoes pancakes on a plate with red lingonberry jam on top.

Raggmunk med jordärtskocka och purjolök.

 

Tre skålar med guldgul, skummande soppa toppad av sockerärt. Vid sidan ligger ett krispigt fröknäckebröd.

Underbar ängamat med jordärtskocka och andra rotfrukter.

 

Gratäng med jordärtskockor i en form på ett bord.

Gratäng med jordärtskockor. Mums!

 

Gräv bort jordärtskockor

Om du har jordärskockor som växer i trädgården och som du skulle vilja odla enligt min modell, som alltså bygger på att jordärtskockorna varje år byter plats, gör så här:

Försök att gräva upp alla jordärtskockor ur jorden, också de små.
Spara de du vill äta upp, plus 15-20 stycken som du använder till nytt utsäde.
Gräv igenom växtplatsen en gång till och ta bort så mycket du kan.
Odla en grönsak eller blomma på platsen som har kort växtperiod, till exempel sallat, vallmo, sommarslöja, krasse eller annat.
När de nya växterna gjort sitt ser du lätt var det vuxit upp nya plantor av jordärtsocka. Gräv bort dessa och låt marken vila till nästa vår.

Genom att odla växter med kort växtperiod ges du tillfälle att gräva bort delar av jordärtskockor som blivit kvar. Ett stort bestånd av jordärtskocka tar lite tid att bli av med - men det går. På nya växtplatsen kommer plantorna att vara så väl sammanhängande att det inte blir något problem.

Lycka till med dina skockor och glöm för all del inte att laga god mat av skörden!
/Sara Bäckmo

Ett svar till “Underbara jordärtskockor!”

  1. kerstin.h.olsson skriver:

    Hej,
    Varför vill du byta växtplats varje år för jordärtskockorna?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *