Tips för att odla i toapappersrullar
Toalettpappersrullar kan vara ett fiffigt sätt att odla i plugg - gratis. Men se upp så inte sådden förstörs! Här får du mina bästa tips för att odla i papperspluggar.
Just nu skriver jag en serie blogginlägg om att odla i återbrukade förpackningar. På våren brukar många delningar i sociala medier handla om detta, liksom tidningsartiklar och tipsrutor i diverse medier. Den ena knasigare än den andra. Vissa saker bör du rakt av undvika, andra saker kan du lyckas med - om du gör på rätt sätt.
Läs mer: Tips för att så grönsaker i äggkartonger
Att odla i återbrukade förpackningar är inte alltid lätt. Det kräver eftertanke och kunskap för att lyckas, eftersom materialen sällan synkar bra med odling. Mitt tips till dig som är ny odlare är alltid att köpa några bra tråg som är ämnade för odling att börja med. Där är chansen större att lyckas. Om du envisas och vill prova att odla i toapappersrullar ska du läsa vidare här och använda tipsen.
Varför är det svårt att odla i toapappersrullar?
Toalettrullar är gjorda av papper. Papper suger åt sig fukt. När pappret torkar ut av torr varm luft i rumstemperatur suger det sedan upp fukt från jorden som du odlar i. Det får till följd att jorden ofta torkar och du behöver vattna mer. Inomhus där det är torr luft blir det svårt att hålla rätt fukt i jorden. Det blir ofta för torrt eller för blött, vilket ogillas av fröer och små plantor.
Fukten, pappret och balansen däremellan gör att det ofta bildas svamp, mögel och alger ovanpå jorden. Detta sprider sig lätt och kan göra att små växter far illa.
Det sämsta du kan göra är att fylla jord i en toalettpappersrulle, så fröer där i och sedan ställa enskilt på ett fat. Som en kruka. I fönstret.
Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare
Lyckas med sådder i toalettpappersrullar
Tråg av papper är inte helt omöjligt att odla i, bara svårt inomhus hemma där luften är torr och vi inte kan blaska på med vatten och jord på samma sätt som utomhus. På handelsträdgården jag driver (Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik) odlar vi massor i pluggar av papper, men där kan vi hantera dem på sätt som ger bättre resultat. Med inspiration av det delar jag tips här som kommer att göra sådder i toalettpappersrullar mycket lättare också hemma.
Gör som nedan när du ska så i toapappersrullar. Du behöver toalettpappersrullar, jord och ett återvunnet plasttråg (från köttfärs, frukt eller liknande) eller en bricka/tråg med höga kanter.
- dela varje pappersrulle i två delar (det går att använda dem odelade med)
- ställ toapappersrullar tätt i tråget
- fyll jord i rullarna lite oförsiktigt, så att det också hamnar jord emellan och runtom
- rucka lite på rullarna så det hamnar lite jord under dem också
- tryck till jorden med fingrarna och fyll på lite till
- vattna så att jord och papper blöts upp
- häll försiktigt bort överskottet om det blir för mycket
- så ett eller flera fröer i varje rulle
- täck med jord och/eller vermikulit, spill gärna runtom
- täck sådden med plast och ställ på lämpligt ställe
Nyckeln till att lyckas med sådd i toappappersrulle är att se flera rullar som en gemensam enhet. Lite som papperspluggar som hänger ihop, snarare än enskilda krukor. När de står tätt tillsammans, med jord under, runtom och ovan, torkar inte rullarna ut och det blir lättare att hålla en bra fukt i jorden då fröerna gror.
Vi gör precis som ovan på handelsträdgården med papperspluggar, fast vi använder då större så-tråg som rejäla kartor av pluggar sätts i. Vi sår ju väldigt många fler plantor än hemmaodlaren gör.
Tänk på att
Bäst blir sådder i pappersrullar (och dito pluggar) om sådden hålls på en sval plats, där jorden inte torkar ut. Om du odlar inomhgus ska du se till att ha ordentligt med jord under och runtom rullarna, som håller fukten väl.
Det går att odla i pappersrullar som inte delas i mitten, men den oskrivna regeln om att använda tråg med lite jord (framför tråg med mycket jord) gäller också vid sådd i pappersrullar. Resultatet blir bättre med mindre rullar.
Sådden kan stå i fönster, men då krävs att du tittar till ofta och fyller på med vatten så att inte pappret torkar ut om rullarna sticker upp över jorden. Det blir ju ofta så när jorden efterhand sjunker ihop.
Förutom att göra som ovan är det bra att tänka på att undvika fröer som tar lång tid på sig att gro. Detta för att undvika angrepp av alger, svamp och mögel, som lätt bildas efter en tid om sådden blir stående.
Vid omplantering eller utplantering lossas varje toarulle från tråget och planteras, med pappret kvar, på den nya platsen. Pappret komposteras i jorden och rötterna tränger med lätthet igenom och ut genom botten. Det går bra att plantera också i större kruka.
Om du gör likt ovan kan du odla en himla massa bra saker toalettpappersrullar och gå runt hyfsat på återvunna tråg i odlingen. Detta är det bästa alternativet av alla slags pappersalternativ jag provat till sådd (till exempel äggkartonger, tidningspapperskrukor, mjölkpaket etc). Det går lätt att förbereda tråg som står på vänt och kan fyllas med jord närhelst det finns tid och lust att odla.
Tips på grönsaker i toapappersrullar
Det finns en lång rad grönsaker som kan sås i de hemmagjorda pluggarna av toalettpappersrullar. Här listar jag ett gäng. Alla gror och växer ganska snabbt, vilket ger kort tid i rullarna - med mindre risk för skador på växterna.
- sockerärter
- märgärter
- brytbönor
- bondbönor
- kål
- basilika
- koriander
- majs
- tomat
- gurka
- squash
- pumpa
- kronärtskocka
- fänkål
Som en välmenande avslutning vill jag, trots tips ovan, säga; det enklaste och bästa valet vid sådd är ändå att använda ett hederligt tråg av plast, designat för sådd och odling. Kika till exempel efter mindre tråg med pluggar, pluggbrätten, små krukor av plast och liknande. Undvik produkter av papper, torv och kokos, då de är svåra att odla i på bra sätt, till och med för vana hemmaodlare.
Tips är att kika i länken nedan, där du som läser Skillnadens har rabatt på smarta odlingstråg från Gjordnära under hela 2024.
Läs mer: Skillnadens erbjudande av trädgårdsprodukter 2024
Särskilt du som är nybörjare bör satsa rejäla tråg som är lätta att odla i, snarare än att experimentera med sådd i tråg som är kända för att vara trixiga. Risken är stor att du förlorar dyrt utsäde, plantor och massor av tid, när du inte lyckas så väl som du önskar i papperstrågen. Då blir man heller inte så motiverad att fortsätta odla.
Jag önskar dig varmt lycka till med sådden - oavsett vilket tråg du väljer!
/Sara Bäckmo
19. februari 2024