Stäng menyn

Ta sticklingar av murgröna

Passa på att ta sticklingar av murgröna! Den här fina växten förökas lätt med korta sticklingar, som bildar nya rötter snabbt. Så här gör du!

Ta sticklingar av murgröna

Sticklingar från rankor av murgröna blir snart helt nya fina plantor. Foto: Ida Sjöö.

 

Murgröna är en otroligt tacksam växt för den som vill arbeta med blommor eller bara ha som en fin grön växt i kruka - ute eller inne. De flikiga bladen bildar vackra rankor som lätt kan användas vid blomsterarrangemang, i buketter eller i blomstergrupper - handelsträdgårdens specialitet. På Skillnadens handelsträdgård förökar vi upp hundratals murgröna i krukor varje år och idag vill jag tipsa dig om hur du själv kan föröka murgröna med sticklingar.

 

Läs mer: Ta sticklingar av fikon 

 

Besök gärna oss på Skillnadens handelsträdgård i Kalvsvik för att handla grönsaksplantor, snittblommor och utplanteringsväxter. Vi har öppet på fredagar klockan 10-18.

 

Murgröna att ta sticklingar av

Handelsträdgårdens stora plantor av murgröna används i binderier och blomstergrupper. Foto: Ida Sjöö.

 

Klipp av en bit av murgrönan

Till sticklingarna kan du välja en ranka som inte är så tjusig, den ska ändå bara sätta rötter och växa fram nya rankor i bladvecken. Foto: Ida Sjöö.

 

Klipp av en bit nedtill

Jag klipper sticklingarna nerifrån och upp på rankan. Nedersta bladen tas bort och två-tre blad ovanför behålls. Foto: Ida Sjöö.

 

Gör så här

Kruka och jord

Fyll en kruka med fuktig planteringsjord. Du kan använda en liten eller en stor kruka. Till sticklingar är det lättast att använda en kruka i plast som håller jorden fuktig på bra sätt. Lerkruka torkar ut lättare. Vattna extra om jorden känns torr.

 

Sticklingar

Klipp av en eller två rankor från murgrönan du vill föröka. Det behöver inte alls vara långa rankor. Du kan föröka också en ganska ung planta, till exempel en från affären. Börja längst ner på rankan (motsatt sida toppen alltså). Ta bort ett eller två blad längst ner på stjälken och klipp av sticklingen två-tre blad över de blad du tagit bort. Sticklingen är klar. Dela på samma sätt sticklingar av resten av rankan. Det är viktigt att rätt ände av stjälken sätts nedåt i jorden senare och för att hålla ordning på upp och ner är detta ett smart sätt; ta bort blad nertill, klipp upptill.

Nya rötter kommer att bildas längs stjälken där du tagit bort blad.

 

Sätt ner sticklingarna i jorden

Sticklingarna sätts längs kanten på krukan och gärna någon i mitten. Då blir växten kompakt och ser trevlig ut. Foto: Ida Sjöö.

 

Sätt i kruka

När du fått ett gäng korta sticklingar sätts dessa i en ring längs krukans kant, cirka en centimeter in mot mitten. Stick ner sticklingen i jorden till nedersta bladet, så att stjälken står stadigt och de kvarvarande bladen är ovan jord. Sätt gärna någon stickling i mitten av krukan med.

 

Täck med plast

Ställ sedan krukan i rumstemperatur (men undvik det soligaste fönstret) och lägg en bit plast över krukan, på så sätt hålls fukten kvar i jorden. Det går också bra att ställa krukan i ett minidrivhus. Sticklingen är känslig för att torka ut när den inte har egna rötter och måste försörja både stjälk och blad med fukt. Titta till sticklingarna då och då. Om någon stickling ser ut att börja mögla eller på annat sätt se risig ut - ta bort den.

 

Läs mer: Ta sticklingar av tomater

 

Lägg över plast

En bit bubbelplast är perfekt när man tar sticklingar! Foto: Ida Sjöö.

 

Inplastade sticklingar av murgröna

Jag virar plasten runt krukan utan att vara för omständig. Det måste finnas glipor så plantan får luft. Foto: Ida Sjöö.

 

Arrangemang med murgröna

På handelsträdgården används murgröna flitigt i blomstergrupper. Det är fint med blad i olika strukturer och murgrönan sticker ut med sina fina små rankor. Foto: Ida Sjöö.

 

Köpt murgröna

I trädgårdsbutiken finns små fina murgröna och en enda planta kan ge upphov till många fler. Foto: Ida Sjöö.

 

Läs mer: Ta sticklingar av lavendel

 

En ny planta

Det tar bara några veckor för murgröna att bilda nya rötter, den är mycket tacksam. Genom att sätta flera sticklingar i samma kruka blir den nya växten buskig och fin.

Här på handelsträdgården gör vi många nya plantor vid flera tillfällen på året. Vi använder rankor från våra stora plantor till bland annat begravningsbinderier och andra dekorationer. Mindre plantor fyller upp fint mellan lökväxter i våra blomstergrupper.

Jag har nyligen förökat upp ett hundratal nya krukor med murgröna som vi ska använda i påskdekorationer tillsammans med penséer, ranunkler och andra växter som vi odlar på gården.

Hoppas du vill prova att ta sticklingar av murgröna. Be någon du känner om en liten ranka eller köp en liten växt i en blombutik och testa på!
/Sara Bäckmo

 

18. januari 2022