Stäng menyn

Ta hand om gurkor

Hur gör man när köksträdgården plötsligt producerar hela mängder av gurkor? I juli exploderar gurkplantorna och det finns ett överflöd att skörda. Ta hand om både skörd och plantor på smart sätt.

I stora klasar hänger läckra slanggurkor i tunnelväxthuset. Det här är en sort med korta frukter, verkligen smart med portionsstorlek redan vid skörd.

 

I sommar (2025) var förväntningarna på gurkor ganska låg. Det har varit en trög försommar och de värmeälskande gurkorna stod länge och stampade. Men med värme och fukt i en fin kombination har gurkplantorna gjort sitt jobb.

Jag har varit bortrest en vecka och min man har varje dag bedyrat på telefon att han äter så mycket gurka han orkar, men att det ändå är ganska mycket kvar. När jag kommer hem förstår jag vad han menar. Och jag är glad att jag i år endast odlar de korta slanggurkorna, för hade sådden av långa gurkor tagit sig hade vi haft problem på allvar. Det här är hanterbart.

Till dig som också har mycket gurkor på sommaren - ett lyxproblem, javisst - vill jag ge lite tips.

 

Tips: Glöm inte att beställa sättvitlök från Skillnadens - leverans höst 2025

 

Skörda gurkor smart

För det första gäller det att skörda gurkor smart och inte i panik skörda exakt allt på en gång. Slanggurkor håller sig endast färska en kortare tid och är allra godast när de är helt färska och pigga. Skörda därför endast de som är störst och har sämst potential att vara fina till dagen efter i till exempel kylskåp eller i en skål på bordet.

Om gurkorna inte redan börjat bli gulaktiga kommer de sannolikt att hålla sig fräscha bättre om de sitter en dag eller två till på plantorna.

Skörda det du tar hand om eller äter upp under en dag eller två.

 

Läs mer: Skillnadens guide till att skörda, lagra och äta

 

I en pallkrage i tunnelväxthuset växer cirka sex plantor och de väller både ut och upp och levererar gurkor högt och lågt. Underbart!

 

Äta färska slanggurkor

En bra gurksommar gäller det att anpassa maten efter skörd. Vi äter gurka till alla måltider och jag försöker variera så gott jag kan. Just nu är mina barn tokiga i någon typ av asiatisk gurk-sallad, med dressing av soja, sesamolja, lite fisksås, citron och frön. Det är äter vi nästan varje dag.

Jag varierar gurka som tillbehör till varje måltid genom att skära, skiva, strimla och svarva gurka i olika former. Även om det är gurka rakt uppåner så blir det roligare att äta i olika former.

Slanggurka används oftast inte till inläggningar som sparas till senare (med undantag som jag kommer till snart) men kan användas i snabbinläggningar med bra resultat. Pressgurka är ett exempel och det gör jag gärna som tillbehör till all typ av mat. Pressgurka kan varieras långt mer än det anges i recept, med olika smaksättningar. Gurkan håller sig en dag eller två i kylskåpet innan den blir saggig.

I år kommer jag att testa lite med inläggning av slanggurka likt ättiks- och saltgurka också, jag återkommer med resultat.

 

Läs mer: Se alla recept från Skillnadens på hemodlade grönsaker

 

De färska gurkorna kan sparas i kylen några dagar, men se till att de inte ligger för kallt. I rumstemperatur mognar de fort och tappar snabbt sin fina spänst och blir mindre krispiga.

 

Tsatsiki är en utmärkt favorit på sommaren och passar som tillbehör till nästan all mat. Det är också perfekt till enklare luncher, med pitabröd, tortillas eller liknande, som fylls med grönsaker, stekt ost och sås. Man tar vad man har i kylskåpet och det här passar utmärkt till restmat.

En gurksommar är också ett fint tillfälle att göra goda dip-såser och låta barnen knapra gurka på längden och tvären till myskvällar med film, spel och allmänt häng. Det finns många recept på nätet på olika dipsåser. Gör några olika och ät gurka istället för chips!

Med barn i familjen är gurka också en utmärkt ersättare för frukt att gnaga på. Packa hela gurkor, eller delar av dem om du odlar stora, och ta med på utflykt eller låt en skål på bordet stå framme.

Sist men inte minst. Glädjen i min mans röst när yngsta barnet på telefon frågade om marsvinen fått gurka och han lättad meddelade att han inte ens tänkt på att ge. Där försvann några gurkor på direkten. Våra hundar gillar också gurka och många fler husdjur har säkert gurka bland favorit-snacksen. Ska du ge gurkor till djuren är ett tips att ta de som börjar bli lite gula och har passerat sina bästa dagar.

 

Läs mer: Skillnadens recept på saltgurka

 

Gurka som ersättare till vatten?

Lite gurkig kuriosa. Min yngsta son frågade för en tid sedan om man kunde ersätta vatten med gurka, eftersom gurka innehåller typ 96% vatten. Vi diskuterade saken med ChatGPT och fick då fram att 2 kilo gurka skulle motsvara det en vuxen person behöver per dag, vilket i sin tur motsvarar 5-7 normalstora gurkor.

Även om man inte tänker ersätta vattenintaget med gurka är det en fin påminnelse om att gurka innehåller mycket vatten och kan vara en extra källa till vätska en varm dag. Med lite dipp med salt i!

 

Jag skördar de största gurkorna från varje klase och låter de mindre sitta kvar en dag eller två. Gurkorna håller sig fräscha bäst på plantorna.

 

Så länge plantorna blommar bra och har små fruktämnen är det god potential till fin skörd också senare i sommar.

 

Lägga in slanggurka

Traditionellt sett använder vi olika typer av inläggningsgurka till saltgurka, ättiksgurka och fermentering. När jag provad senast blev inlagd slanggurka bara sladdrig och inte bra, men jag tänker som sagt göra nya försök eftersom jag hittat inspiration. Dessutom kan ju smaken förändras med åren.

Det är också vad jag hoppas på när det gäller bostongurka, för det är en sak som faktiskt görs med vanlig slanggurka. När mina barn var yngre gjorde jag bostongurka några år, bara för att behöva länga allt när ingen åt upp. Nu är tre av fyra barn tonåringar och matpreferenserna är annorlunda. I år gör jag alltså en omgång bostongurka för att komma ikapp med skörden efter en vecka hemifrån. Jag tror att tonåringarna kan gilla bostongurka på precis allt, särskilt om jag spetsar till den rejält med chili.

Recept på min odlarvän Lenas goda bostongurka kommer inom kort på Skillnadens. Lena brukar ha med sig bostongurka till våra medlemsträffar, och den är verkligen god!

 

Lägga in inläggningsgurka

Andra typer av gurka passar bättre för inläggning. De är fasta i köttet och har både skal och fruktkött som gör gurkan bättre att lagra på det viset.

Inläggningsgurka kan göras på en mängd olika sätt. Jag gör helst saltgurka men också några burkar ättiksgurka.

Ett annat sätt att ta hand om stora omgångar inläggningsgurka är att fermentera, alltså mjölksyra. Det här ger fantastiskt goda och hållbara gurkor. Vi är många i familjen som ertappas med fingrarna i gurkburken, om man säger så. Det är ett gott snacks och passar lika bra på smörgås eller hackad i olika maträtter, såser och tillbehör.

 

Inläggningsgurkor är oftast taggigare än slanggurkor och har kraftigare åsar. Det finns också asiatiska slanggurkor som har mer taggar. De slanggurkorna hör till mina favoriter, men jag odlar dem inte just i år.

 

Ta hand om plantorna

Sist men inte minst vill jag påminna om att säsongen för gurka pågår i många veckor till. Det är först i slutet på sommaren som plantorna tacklar av, när det blir fuktigt och svalt både natt och dag. Genom att ta hand om växterna förlänger vi skördetiden.

 

KOM I HÅG ATT

- Ta bort fula och angripna blad så att plantan håller sig så frisk som möjligt. Så länge växten fortsätter att blomma och producera frukt gör det inget om den har lite bladlöss, tripsar, spinn eller annat.

- Skörda gurkorna regelbundet så att inga gamla frukter sitter kvar och mognar.

- Vattna gärna varje dag, gurkor kräver jämn bevattning för att växa väl.

- Fortsätt att gödsla. Gurkor är stora växter med mycket blad att underhålla på olika sätt. För att växten ska orka i några veckor till behövs mer näring.

- Om växten är mycket yvig och har blad som vissnar eller ser skadade ut, och många små gurkor inte ser ut att bli klara innan det är för sent, kan du klippa bort en del bladmassa. Då lägger plantorna mer energi på att mogna gurkorna, än att producera nya blad.

- Så nya gurkor om det inte är för sent på säsongen. Små gurkor blir färdiga tidigare, så satsa gärna på en småfruktig sort med snabb utvecklingstid.

 

Läs mer: Gurka - fula blad som vissnar

 

I början av sommaren är det god idé att se en omgång ny gurka för att ha pigga gurkor att skörda i slutet av sommaren. I år har jag uteslutande sått nya inläggningsgurkor eftersom efterfrågan på fermenterade gurkor, saltgurkor och ättiksgurkor är stor. Kul!

 

På friland växer små plantor av inläggningsgurka som såddes i början av juli.

 

I tunnelväxthuset börjar små knoppar och fruktämnen titta fram på plantor som såddes i juni. När dessa börjar ge tar jag bort äldre plantor som börjar se medtagna ut och kanske inte längre ger så god skörd.

 

Tips: Var med på föredrag med mig och lär dig mer om grönsaksodling!

 

En bra gurksommar är det också fint att påminna sig om att det är okej att lägga gurkor på komposten. När det blir riktigt mycket klarar få av oss att ta hand om allt. Njut av skörden på alla sätt du kan men nöj dig också när det uppenbart blir för mycket.
/Sara Bäckmo

28. juli 2025