Stäng menyn

Odla ärtskott i tråg

Det är ingen idé att odla lite ärtskott. Den som vill odla för att se nån slags skillnad i hushållet måste odla mycket. Och det är verkligen inte svårt.

Jag odlar ofta stora brickor och tråg fulla med ärtskott. Senaste tiden har jag sett så många webbartiklar med ärtskott i små, små piffiga skålar och krukor att jag blev nyfiken på hur länge en sån där skörd egentligen räcker. Är det verkligen lönt att odla så lite? Visst förstår jag det estetiska bakom en bild på en vacker liten kruka med stolta illgröna ärtskott, men om det nu är så att småpiffet inte lönar sig särskilt tänker jag att mitt inlägg om motsatsen kan fylla en funktion även om själva sättet att odla ärterna på är detsamma.

Jag provodlade ett litet tråg, ungefär tjugo gånger femton centimeter stort. Igår till lunch knipsade vi de första spröten och efter frukost idag var de slut. Barnen har ätit mest och jag kan förstå dem. De små späda skotten doftar och smakar så gott att det inte går att låta bli att äta mycket. Skörden räckte alltså inte ens i ett dygn. Det blir en herrans massa små krukor att underhålla om det ska bli någon vidare avkastning på den typ av odling för en familj med några barn. Jag behöver tänka större än så. Antagligen du med.

Ärtskott går att odla inomhus helt utan extra ljus - det är bara brist på utrymme som kan ställa till det. Jag har ganska djupa fönsterbräden på några håll i huset och fyller dem gärna med ärtskott. Här ryms större tråg, typ brickor, flera på rad. En liten ärtskottssfabrik gör skillnad i hushållet på ett annat sätt än enstaka krukor. Med jämn och ganska stor skörd kan vi nämligen skippa köpt gurka som smörgåspålägg. Det gör gott för både ekonomin och miljön. Våra barn tycker mycket om ärtskott och äter en macka eller två bara med ärtskott och chilisalt på om det finns möjlighet. Om det finns har vi mer än gärna ett lass på en omelett eller i en sallad med rivna morötter.

 

En tät matta av ärtskott i ett odlingstråg.

En tät matta av ärtskott när de är som finast. Under tio centimeter är de knubbiga och riktiga små munsbitar.

 

Läs gärna om andra grönsaker jag odlar här:
Portulak - våra godaste blad
Odla smörgåskrasse i växthus
Peppriga rädisor och milda rädisor

 

En leverpastejmacka med ärtskott.

Barnens frukostmackor ser inte så himla goda ut när de fotograferats i all hast, men tyckte ändå att det var roligt att visa. En annan lägger ärtskotten i en hög på mackan men de vill gärna sticka ner skotten ett och ett i brödet.

 

Knubbisarna är godast
Välj ett stort tråg som får plats i ett fönster, eller på ett litet bord framför. Tråget behöver inte ha hål i botten. Det kan vara en köksbricka, en plantbricka, balkonglåda, en låg plastback eller itusågad dunk. Är det hål i botten behövs ett annat tråg att ställa sådden på. Fyll endast ett tunt lager jord i tråget, mer än två centimeter behövs inte. Strö ut ett tätt lager av gula ärter, alldeles vanliga gula ärter som finns att köpa i butik, över jorden. Platta till och vattna, men inte så att det blir alltför blött. När ärterna gror dricker de mycket, de liksom sväller, så då gäller det att hålla koll. Ärterna behöver inte täckas med jord.

Räkna med att det tar drygt en vecka innan du kan börja skörda. Skotten är godast när de är under tio centimeter, knubbiga och täta i bladverket. Klipp ner skotten men lämna två centimeter eller så ovanför ärterna så att de kan skjuta nya skott.

 

Gröna ärtskott med mörk jord som bakgrund.

Ärtskott växer snabbt på friland. Här är de odlade i en bädd i juni, som en snabb sådd innan höstgrönsaker sås.

 

Tänk på att ärter, precis som smörgåskrasse, går utmärkt att så i bänkar (kallbänkar och varmbänkar) och på friland, precis som vilka andra grönsaker som helst. I varmbänken är de toppen att så mellan täta rader av andra grönsaker eftersom de hinner ge skörd långt innan mycket annat ens hunnit gro. Under fiberduk i ett växthus kan de odlas tidigt på säsongen innan annat planteras ut, eller sent på säsongen efter annat skördats. Och på friland i en låda du inte vet vad du ska så kan du alltid ta en första skörd av ärtskott.

För några veckor sedan trodde jag mig behöva ärtskott till en fotografering (som sedan inte blev av) och köpte ett paket i butik. 100 gram svenska ekologiska ärtskott (varav jag fick skära bort cirka fem centimeter nedertill eftersom de var träiga) kostade cirka 25 kronor. I jämförelse kostar ett paket med 500 gram torra ekologiska gula ärter 12 kronor. Skillnaden i kilopris är 176 kronor, fast egentligen multiplicerat med tre eftersom jag kan skörda ungefär tre gånger på samma sådd.

Mer ärtskott till folket!
/Sara Bäckmo

 

 

21. januari 2016