Stäng menyn

Spenat: Ska jag vinterså senare i norra Sverige?

Det är knivigt att veta när man ska vinterså sin spenat. Bör man så vid olika tidpunkter om man bor i norra respektive södra delarna av Sverige? Nej, egentligen inte.

En rad med gröna små plantor under ett plastlock.

Den här sådden av gröna bladgrönsaker (närmast i bild spenat) gjordes i november-december i tunnelväxthuset en vinter.

 

Frågorna om spenat fortsätter att dyka in och jag vill försöka svara på så många som möjligt. Jag gör det här på min blogg där svaret sedan kan läsas om och om igen.

Spenat är alltså en bladgrönsak (av många) som kan sås utomhus på vintern, i det som kallas för vintersådd. Fröerna tål att ligga i kall jord och gror när marken blivit lagom varm. Vanligtvis gror spenat när det endast är 4 grader varmt i jorden. Plantorna som växer upp tål kyla mycket bra och kan till och med övervintra fastän det fryser och kommer snö.

Men, hur är det då med sådd i olika delar av Sverige? Ska man så senare på vintern/vårvintern om man bor i norra Sverige och tidigare om man bor i Södra?

Svaret är nej.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Under en fiberduk syns små, små spenatplantor.

Den här spenaten har såtts genom att fröer strösslats ut över jorden och sedan krafsats ner. Det kallas för bredsådd.

 

 

Så spenat i norr

Om du odlar i norra Sverige kan du vinterså spenat vid två årstider och sen all tid däremellan; sen höst och vinter.

Spenat kan sås sent på hösten/början av vintern - innan snön kommer. Det är viktigt att du väntar tills det är så kallt i jorden att fröerna inte gror. Det ska gärna vara frost/fruset och det gör ingenting om det har kommit snö. Bara det inte är så mycket snö att du inte kan komma åt växtplatsen. Så fröerna i tinad jord eller ovanpå frusen jord som sedan täcks med tinad jord.

Spenat kan också sås på vintern - ju tidigare desto bättre. Eftersom det är kallt ute kommer fröerna att fortsätta ligga i viloläge, de gror inte. När temperaturen i jorden är lagom gror fröerna - oavsett årstid. Om du sår fröerna tidigt kommer fröerna att gro när de avgör att läget är bäst, och det är alltid mycket bättre än om du själv får för dig att bestämma.

 

Läs mer: Fler tips i min bok Vinterodling - Skörda när det är kallt

 

Sara lägger ett lock på en pallkrage i snöfylld trädgård.

En hel pallkrage med nysådd spenat. Funkar fint att så i - om man förberett sig innan snön kommer. 

 

Om du som odlar i norr sår spenat sent är risken stor att sådden blir misslyckad. Varför?

Spenat är en gröda som gillar svalt väder och därtill korta dagar, alltså inte så mycket ljus. När soltimmarna ökar går spenaten i blom. I södra Sverige ökar både värme och ljus i lagom takt på våren, men ljuset ökar ännu mer i norr. Redan sista dagarna i mars har Umeå cirka 0,5 timmar längre dag än Göteborg. I slutet av april är det ljust 1,0 timmar längre och i slutet av maj är dygnet belönat med långt över 2 timmar mer dagsljus i Umeå jämfört med Göteborg.

Hur påverkar det spenat?

I Småland där jag odlar sår jag helst spenat december-mars för att få bra resultat. Senare sådd än första dagarna i april blir sällan bra. Plantorna får för mycket ljus och för mycket värme, de blir stressade och går i blom. I slutet av april-maj brukar man kunna se att spenat börjar gå i blom. Exakt samma sak kommer att hända en odling i norr - fast kanske tidigare ändå. Det beror helt på vädret.

För att undvika det här gäller det att så spenat tidigt - oavsett var du odlar. Och du ska INTE göra vintersådder senare för att du odlar i norr. Flera av växterna vi gärna vintersår har samma egenskaper som spenat och beter sig alltså ungefär likadant. Det gäller till exempel:

pak choi
kinesisk salladskål
mizuna
kailaan
rättika
majrova
rädisa
rucola

 

Läs mer: Vilken är den bästa spenaten?

 

En pallkrage full med ljusgröna spenatblad.

Det här är spenat som är på väg att gå i blom. Spenaten såddes utomhus i en snötäckt pallkrage i mars i södra Lappland, odlingszon 7-8 och fotograferad i maj 2016. Foto av Agneta Andersson.

 

Så här ser alltså en spenat som går i blom ut. Den producerar en rejäl blomstängel istället för blad och skörden blir därmed mindre.

 

Läs mer: Klarar sig vintersådderna som grott?

 

Då kanske du tänker att det inte är lönt att så spenat på vintern. Att det skulle vara kört för att du odlar i norr. Att det låter orimligt att så mitt i vintern i snö och kyla. Och blir det ens någon skörd?

Jag ska återkomma till det här mer utförligt i morgondagens inlägg. Men jag delar en liten teaser här. Två av mina odlarvänner rapporterade vintersådd i odlingszon 1 och 8 (alltså sydligast och nordligast i Sverige). Sådderna gjordes i tunnelväxthus i januari, respektive mitten av februari. I söder skördades spenaten i mitten av april. I zon 8 skördades spenaten i slutet av april.

Den som låter bli att så spenat på vintern i norr, med hänvisning till att det inte funkar, bör såklart göra allt hen kan för att lista ut hur det kan göras på smidigast och mest praktiska sätt. Att skörda spenat i april är lika görbart oavsett ort - och det är lika värdefullt och lika kul!

Stort lycka till!
/Sara Bäckmo

29. december 2024