Stäng menyn

Sommarens blomster sås under vintern

Jag sår en lång rad sommarblommor under vintern. När våren kommer kan jag så annat och behöver inte tänka på just de sommarblommorna, de sköter sig själv under lång tid.

 

Vintersådd

Jag vet att snart kommer sysslorna hopa sig över mig och stå i kö för att bli gjorda. Hur hinna med? Jo, genom att sprida ut så mycket som möjligt av arbetet. Redan nu kan jag till exempel så många sommarblommor för att gro senare under våren.

Det kallas för vintersådd och är en mycket bra metod. Ulla Hasselmark har skrivit en fin bok som heter Fröbok där hon bland annat skrivit ett avsnitt om att så sommarblommor under vintern. Hela boken är förresten att rekommendera. Det finns också mycket information på nätet, bland annat om odlare i Nordamerika som praktiserar det här.

 

Passar fint för sommarblommor
Jag sår en lång rad sommarblommor under vintern. När våren kommer kan jag så annat och behöver inte tänka på just de sommarblommorna, de sköter sig själv under lång tid.

Jag använder enkla begagnade godislådor som jag hämtar i vår lanthandel. Med lock. Min sexåring borrar hål i både botten och lock, det behövs ganska många hål.

Sedan fyller jag upp lagom med vanlig planteringsjord och sår fröna där. Jag vattnar och låter stå inomhus under 1-2 dagar för att fröna ska hinna suga upp lite fukt. Glöm inte att märka lådorna på flera sätt, med både etiketter och gärna sort skrivet på både låda och lock.

Blommor som passar för vintersådd är till exempel:

Riddarsporre
Ringblomma
Atlasblomma
Rosenskära
Krasse
Solros
Blåklint
Lejongap

 

Vintersådd

Tydlig märkning av sådden underlättar, särskilt i trädgård där många barn rör sig.

 

Förvaras utomhus
Efter det bär jag ut lådorna. Om det finns snö på marken tar jag några nävar och lägger i lådan innan jag sätter på locket. Lådorna ställs sedan på en plats där det inte är allt för soligt.

När våren kommer föredrar jag att flytta in byttorna i en kallbänk eller odlingstunnel för att fjäska lite med sådderna. Jag vill gärna att de ska gro tidigt och det gör de med lite extra skyddad miljö. Flera som vintersår låter locken sitta på ända tills fröna gror, det blir som ett litet minidrivhus då. Men jag tycker det är svårt att kontrollera fukten i sådderna om locken sitter kvar och tar därför bort dem. Jag har varit med om att sådder helt enkelt inte kommit upp eftersom det varit både för fuktigt och för varmt i byttorna då locken suttit på.

 

 

Viktigast att tänka på vid vintersådd är att inte så för många frön i en och samma bytta. Det gäller att vara disciplinerad, men hur lätt är det... Växterna kan stå kvar ända till utplantering om de inte sås för tätt. Står det några hundra småplantor i en och samma låda är det lätt att bli stressad istället för att se vintersådden som en fantastisk tidssparare.
/Sara Bäckmo

Läs mer:
Måste jag så i såjord?
Sommarblommor bland grönsakerna

 

09. februari 2015