Stäng menyn

Liten vitlök blir stor vitlök

Under några år ägnade jag mig åt ett experiment; att följa vitlök från liten topp- eller halslök till stor vitlök med klyftor och allt.

Sedan 2012 har jag varje höst planterat ett helt gäng av de små lökar som bildas i toppen av vitlöksplantan. På de lökar som saknat topplök har jag satt smålökarna som bildas på plantans stjälk, de kallas för halslök.

Jag har satt och skördat de små lökarna samtidigt som storlöken. Varje år har varit som en skattjakt när jag grävt upp lökarna som blivit större och större för varje år. De fullstora vitlökarna är målet och gissa om det är kul att använda en lök i maten som jag själv odlat från smålök!?!

 

Gör så här:

År 1
Använd topplök eller halslök
Lägg de små lökarna i jorden en och en under hösten, de kan stå ganska tätt
Låt växa upp och plocka upp ur jorden sommaren efter.

År 2
Om vitlöken bildat t.ex två klyftor, delas dessa och sätts på hösten.
Lök som bara bildat en större rund lök sätts hel.
Låt växa upp och plocka upp ur jorden sommaren efter.

År 3
Förmodligen har en klyftad lök bildats redan nu, men kanske med ganska små klyftor. Fortsätt att sätta ett år till så har antagligen smålöken utvecklats till en stor och fin lök.

På det här sättet kan man odla mycket lök utan att behöva köpa dyrt utsäde. Löken blir både god och fin och det är inte alls svårt att odla. Kom ihåg bara att ge dem mycket gödsel och god tillgång på sol och vatten.

Spännande va!
/Sara Bäckmo

År två har den lilla topplöken vuxit till en lite större lök, utan klyftor.

 

År tre har den lilla löken bildat två eller flera små klyftor. Nu planteras de ännu en gång.
13. november 2014