Stäng menyn

Skillnadens podd - Istället för växthus

Det går att odla utmärkt fina grönsaker i trädgården också utan växthus - även om förutsättningarna för tidig och sen skörd ökar med ett växthus. I veckans podd ger jag tips om att odla utan växthus.

massor av gröna blad i pallkragar inbäddade i halm.

Min varmbänk i morgonregnet. Jag skördar och sår nytt omvartannat.

 

I veckans avsnitt av Skillnadens podd gör jag upp med föreställningen om att en trädgård bara kan producera riktigt mycket mat - om det finns ett växthus. Det är helt fel! Plugga in lurarna och hör mig berätta om min resa. Köksträdgården odlades de första tre åren helt utan växthus och gjorde oss självförsörjande minst sex månader om året, bara på det jorden utomhus gav.

 

 

I podden ger jag en lista med förslag på alternativa sätt att driva fram grönsaker tidigt och sent på året. Olyckligtvis glömde jag att nämna varmbänk som ett viktigt alternativ! Varmbänk är kanon för den som saknar växthus. Läs mer om vad en varmbänk är för något i länksamlingen nedan.

Tänk på att min sida har en rejäl sökfunktion. Använd förstoringsglaset via menyn (från mobil) eller överst till vänster på desktop. Kombinera gärna olika sökord för bästa träffar, till exempel "varmbänk odla", "tomat plantera" eller vad du nu kan tänkas vilja söka efter.

 

Länkar:

Bygg en varmbänk på friland
Skillnadens erbjudande på trädgårdsartiklar 2023
Allt om bokashi
Mäta temperaturer i jorden i mars
Lock till pallkragar

 

Förra veckans avsnitt

Om du missade förra veckans avsnitt kan du höra det i spelaren nedan. Skillnadens podd finns också att höra direkt i appar där poddar finns.

 

 

På återhörande nästa vecka!
/Sara Bäckmo

21. januari 2023