Stäng menyn

Katinka: Se grönsakerna - då växer de bättre

"Jag ville ha bättre ordning. Förut fick jag inte så bra resultat och förstod att jag måste göra någonting annorlunda. Jag märker att jag har underskattat jordens kvalitet." Min vän Katinka Schartau har fått fart på odlingen genom att se grönsakerna.

En kvinna i grön mönstrad klänning stor bredvid en bädd med kryddor

Katinka skördar citronmeliss som hon torkar till vintern.

 

Det är roligt att höra andra odlare beskriva sina insatser i trädgården. Vad som går bra och varför. Min vän Katinka Schartau är extra stolt över sin odling i år, med rätta. En vacker frodig oas med läckra grönsaker som växer särdeles bra jämfört med tidigare år. Så här berättar hon om vad som fick fart på odlingen.

 

Att det blev så bra just i år var nog en process. Jag ville ha bättre ordning. Förut fick jag inte så bra resultat och förstod att jag måste göra någonting annorlunda. Jag märker att jag har underskattat jordens kvalitet och själva anläggningen av odlingsplatsen. Det verkar vara viktigt att göra det bra från grunden. Så det gör jag nu. Nu är jag väldigt motiverad till att få bra jord, så jag gödslar mycket med gräsklipp och organiskt matarial och vattnar med urin och hönsgödselvatten. Och så använder jag bokashi. 

En frodig och lite stökig odlingsplats med ett stort rött hus i bakgrunden.

Katinkas köksträdgård är fördelad till tre platser; en rektangel bredvid åker/betesmark (bilden), ett litet växthus, samt ett en plättmed flera små odlingsbäddar omgärdat av bärbuskar och rosor.

 

Närbild på en ståtlig knölfänkål.

I mitten av juni är fänkålen redan klar att skördas - en av Katinkas favoritgrönsaker.

 

 

Fänkålen

En grönsak Katinka Schartau är extra nöjd med i årets odling är fänkålen. Och den är så väldigt magnifik! Efter att vi sagt hej då ska hon skörda årets första och göra en särskild marinerad fänkål som hon gillar. Jag ber henne berätta om plantorna och varför de blev så fina just i år.

 

Jag började odla den inomhus redan i slutet av februari och satte ut dem i landet i början av maj. Nu är jag ute varje morgon och varje kväll och tittar på dem. Jag fixar med gräsklipp runt knölarna och tittar om de behöver nåt.

I år är resultatet i trädgården helt annorlunda jämfört med andra år eftersom jag dels börjat så tidigare, som med fänkålen, men också för att jag är mer närvarande. Jag går ut i pyjamas och tittar på plantorna, hur mycket de har vuxit och så. Jag går ut varje morgon och varje kväll. Det känns som om de växer bättre av det, bara av att jag tittar på dem. Igår kväll var jag ute i växthuset och tittade på mangold som precis grott. Och bara under natten hade de vuxit en hel centimeter! Det såg jag nu på morgonen. Omsorg! Det är nyckeln till att jag lyckas bättre nu. Att jag går runt här och pillar med jorden och ser vad växterna behöver. Jag jobbar inte så mycket mer nu, men jag ser vad de behöver och det gör stor skillnad, då kan jag göra rätt saker. Förut tänkte jag mer att plantorna skulle klara sig själva efter att jag sått eller planterat dem.

 

 

 

 

En köksträdgård med många växter och i bakgrunden ett rött trähus i två våningar.

Ett av de senare projekten i köksträdgården är att lägga träflis i gångarna. Det ger lättskötta gångar där odlingsplatserna poppar upp på ett fint sätt.

 

Sara Bäckmo och Katinka Schartau i en selfie.

Det är kul att ha bra vänner på cykelavstånd. Barnen och jag cyklar lätt hit för en stund i trädgården med lite saft.

 

Katinka Schartau är arkitekt i Kalvsvik utanför Växjö. Se mer om hennes arbeten här. 

 

Har du gjort något särskilt i din odling i år som ser ut att ha varit extra lyckosamt? Något som fått fart på en viss grönsak eller gjort att din motivation förbättrats?
/Sara Bäckmo

21. juni 2019