Savoykål – Odla och skörda
De läckert bubbliga bladen på fyra savoykål kallar. Nu börjar skörden av min tidigaste kål - sådd i år och uppvuxen i tunnelväxthuset.
Inget går upp emot att bryta av ett blad från en läcker kål och höra det lilla knaket när bladen knäcks från stjälken. Snacka om att känna sig som en superlyckad odlare med ett stort knippe pinfärska kålblad i näven en dag i april. Det är precis den här känslan jag vill åt, när jag sår mina fröer i januari.
Tidig savoykål
Jag vet att en del av er rynkar på näsan och tycker det är skumt med min första kålsådd, den som jag gör inomhus redan under vintern och månar på finaste vis under växtbelysning i tvättstugan. Totalt åtta plantor av savoykål 'Vorbote 3' och spetskål 'Early Jersey Wakefield'. Det är fjärde året jag upprepar exakt samma tillvägagångssätt för den tidigaste kålen och årets resultat är lika bra som tidigare, fastän våren varit så kall.
Mycket mat med savoykål
Kålväxterna är fantastiska på att levera mat. Men de flesta vet inte om potentialen, helt enkelt för att vi naturligtvis odlar savoykål för att skörda ett stort fint savoykålshuvud, så som det brukar se ut i butik. Likadant med spetskål och all annan huvudkål. Det är huvudet vi vill åt och då glömmer vi bort att plantan är så mycket mer. Kål kan skördas som pyttesmå kålblad. Därtill kan också de yttre bladen, alltså foderbladen, skördas. Och förstås det fullvuxna knutna huvudet. Prova får du se.
Igår skördade jag alltså de första foderbladen, två från varje planta, totalt åtta blad. Nu blir det lite luftigare kring kålen som växer vidare på sin plats. Kålen blev till en god stuvning till vår lördagsmiddag, som i övrigt bestod av pulled lamm med vitlöksblast, spenatsallad och keso. Foderblad från kålplantor som växer snabbt är också goda färska i blandad sallad, som kåldolmar eller fräst med vitlök i stekpanna. Bland mina recept finns fler förslag på mat lagad av kål. Läs här: Recept med kål.
Savoykålen blommar
I mitt tunnelväxthus är både dagar och nätter ganska varma nu. Kålen sluter sig fint och min gissning är att huvudena ganska snabbt kommer att gå i blom i hettan. Det blir nog till att äta dem snabbt.
Det här med att de blommar är det många som missar. Det är också av den anledningen som jag inte odlar så väldigt många kålhuvuden så tidigt på året. De blir stressade i värmen i tunnelväxthuset och svarar med att blomma, extra gärna om de tätt inpå utplanteringen i mars utsätts för riktiga köldknäppar. Då tror växten att den passerat en kall och fin vinter och förbereder sig därför för att sätta frö. Med bara fyra savoykål och fyra spetskål hinner vi äta upp allt innan kålhuvudet sväller upp, blir mer avlångt i formen och släpper fram en blomstängel.
Läs mer: Grönkålspaj med ädelost
Vorbote 3
Sorten 'Vorbote 3' är en väldigt bra savoykål för supertidig odling. Den växer mycket snabbt och hinner därför ge skörd inom den väldigt korta tid som ges under tillväxten. Sådd i januari, utplantering i mars, skörd av foderblad i april, skörd av fullvuxet huvud i maj. Snacka om odlarlyx!
Jag vill gärna påminna dig om en sak som jag tycker är så viktig i min odling. Nämligen att odla mycket av de grönsaker vi har stor användning av - på alla möjliga platser och för skörd under lång tid på året. Tunnelväxthus och växthus är inte bara för odling av tomat och gurka! Odla kål, sallat, kryddor, bär och andra bladgrönsaker i massor och fyll sedan upp med de värmeälskande växterna när tid blir. Ett växthus är rena drömplatsen för odling under en stor del av året, så se till att använda potentialen riktigt bra. Då blir du rikt belönad. Jag känner mig i alla fall rikt belönad med min fina savoykål!
/Sara Bäckmo