Stäng menyn

Saras gnocchi med morot och purjolök

Gnocchi är lyxig mat som är lätt att göra. I smeten går det att gömma mycket grönsaker. Här är ett recept på gnocchi med morot och purjolök.

Trädgårdens grönsaker erbjuder en mängd olika såser och röror. Vi äter dem gärna med hemlagad gnocchi. Vanligt är att göra dem med en bas av potatis. Morot går lika bra och ger en läcker färg på klimparna. Jag öser också ner purjolök och vitlök i smeten och får otroligt smakrika gnocchi som är goda till nästan vad som helst.

Du behöver:
500 gram morot
1 dl finriven ost
2,5 deciliter vetemjöl
3 äggulor
1 deciliter purjolök
6 klyftor vitlök
salt

Gör så här:
Skala och koka moroten riktigt mjuk (det går bra med både sommar- och höstmorot).
Mosa moroten till ett fint mos och låt svalna.
Hacka purjolöken och pressa vitlöken.
Blanda morot med ägggulor, lök, ost, mjöl och smaka av med salt.

 

Orange mos av morot.

Ett mos av morot är gnocchins bas.

 

Smet till gnocci i en blå skål.

Smeten ska vara kladdig och kletig.

 

Avlånga degklumpar ligger på en mjölad tallrik.

Med blöta händer är det lätt att forma de avlånga klumparna.

 

Forma avlånga bullar av knappt en matsked smet, låt vila på en mjölad skärbräda.

Lägg klumparna i kokande vatten med några matskedar olivolja och lite salt i. Koka i två omgångar.
Låt koka till dess gnocchin flyter upp mot ytan, då är de färdiga. Fånga upp med en hålslev och låt rinna av i durkslag.
Stek den kokta gnocchin i smör så de får gyllenbruna ytor.

 

Gnocci, ringblomma och sås av mangold.

Här serveras den stekta morotsgnocchin på barnens favoritsås av mangold och ädelost. I mitten ringblomman 'Touch of red buff'.

Servera gnocchin med sås av tomat, spenat, svartkål eller andra typer av röror. Det här är mycket god trädgårdsmat.
Fler matförslag från vårt kök hittar du under Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

29. augusti 2015