Stäng menyn

Samodla lök och jordgubbar

Jag spar plats i köksträdgården genom att samodla lök och jordgubbar. De trivs tillsammans och ger odlingen ett muntert grönt uttryck.

Köksträdgården blir spännande och effektivt odlad när grönsaker växer tillsammans. Dessutom ser det fint ut när bäddarna fylls av växter med olika utseende. Några breder ut sig längs marken, andra skjuter i höjden. Några har rödådriga blad, andra lansettliknande gröna dito.

Nu är det snart dags att plantera nästa års vitlök och det är ett gyllene tillfälle för just samplantering. Det kräver förstås lite planering. Framförhållning. Men man kan också göra det ganska enkelt för sig.

 

En täckodlad bädd där gröna blad sticker upp ur täckmaterialet.

Jordgubbar, purjolök och atlasblomma i en täckodlad bädd, juli 2015.

 

Vita blommor mellan rader av flera decimeter hög purjolök.

Samma bädd nästan exakt en månad senare, när atlasblomman precis börjat blomma.

 

Lök, purjolök och vitlök trivs fint tillsammans med jordgubbar. Eftersom lök har blast som växer rakt upp passar den fint att odla bland gubbarna, de behöver inte konkurrera om utrymmet. Däremot är det lite knepigt med gödsling. Jordgubbar ska ju helst inge gödslas tidigt på säsongen eftersom bladen växer ordentligt då, på bekostnad av bären. Vitlök och purjo gillar mängder av näring under hela säsongen, så här får jag välja ett mellanting när det gäller hur mycket täckmaterial jag lassar på under säsongen. Jag försöker också att boosta jorden nu under hösten och langa på gott om maskmat nu. Det har jordgubbarna inget emot.

Jag har också provat att odla vitlök i blomsterrabatterna. Det är ett smart sätt att spara plats i köksträdgården på. För mig blir resultatet dock inte så bra, jag är nämligen inte lika bra på att hålla efter perennrabatterna som jag är med ytorna i köksträdgården. Vattningen är mer än sparsam och nån gång ibland kommer jag på att jag kanske borde gödselvattna lite. Med den nästan obefintliga omvårdnaden blir vitlöken så liten att den nästan är omöjlig att använda till något vettigt. Därför odlar jag inte vitlöken så utan satsar på att ge den lyxiga ytor i köksträdgården.

 

Två rader jordgubbsplantor vid sidorna av en odlingsbädd.

Här har jag börjat rama in odlingsbäddar med jordgubbsplantor längs sidorna. I mitten finns plats för grönsaker.

 

Ett knep för att samodla till exempel vitlök och jordgubbar är att rama in en odlingsbädd med jordgubbsplantor och lämna gott om utrymme i mitten av bädden till lök. Jordgubbarna är perfekta som kantväxter, särskilt för oss som odlar tillsammans med barn. Här är bären lätta att plocka och barnen lockas inte att kliva in i bädden när bären växer i ytterkant. I mitten finns det då plats för flera rader av vitlök.

Just nu håller jag på att rama in flera bäddar med just jordgubbar. Jag har mer yta än jag kan ta hand om nu, eftersom jag utökar odlingen på norrsidan av tomten, och därför fyller gärna ut med jordgubbar. De sköter sig i princip själva under säsongen men ger efterlängtad skörd och begränsar odlingsytan något. I klippet nedan kan du se hur jag beskär mina jordgubbsplantor efter skörd för att minska risk för angrepp och få hanterbara plantor.

 

/Sara Bäckmo

 

05. oktober 2015