Stäng menyn

Nästa års vitlök är satt

Jag har väntat in i det sista, men idag kunde jag inte hålla mig längre. Vitlöken är härmed satt!

I år har jag inte köpt en enda sättlök. Istället har jag sparat de största av de hemodlade Thermidrome (en stor, lite lila vitlök som skördas i mitten av juli) och Clédor (en lite mindre, vit lök som skördas i slutet av juli och går att lagra länge). Bägge har jag valt för att de har blast som går fint att fläta. Det är ju så snyggt att kunna ha några flätor hängandes i köket!

I min växtföljd kommer jag nästa år att lyfta ut potatis och låta knölarna hjälpa mig att bryta ny mark på annat håll i trädgården. Potatiskvarteret kommer jag istället att använda till i huvudsak lök.

Eftersom egenodlad vitlök lagras i rumstemperatur, utan att gro eller bli dålig som de behandlade lökar vi köper i butik, är det stor idé att ge sig på att odla mycket vitlök. Hemodlad är mild och fin i smaken. Vår familj använder mycket vitlök i maten och gillar också att göra till exempel inlagda vitlöksklyftor, vitlökssalt och annat.

Vitlök är väldigt enkel att odla, särskilt när jag har lite större ytor. Då kan jag sätta mängder med lök och behöver inte tänka så mycket på att någon av planteringarna eventuellt skulle ge mindre skörd.

På ganska liten yta kan jag odla all vitlök vi behöver under ett år. Jag räknar med att vi äter två hela lökar per vecka. Utöver det behöver jag odla det som behövs till kommande års sättlök, eller kanske delar av den.

Vitlök som är köpt i butik används av en del som sättlök. Det gör inte jag. Då jag köper utsäde vill jag att det är kontrollerat så att det inte innehåller några smittor som kan föras över till min jord och ställa till problem där.

Se bilderna i dagens inlägg på Facebook (länk i högerspalten) för mer info om hur jag sätter vitlöken.
Imorgon skriver jag mer om ett annat sätt att odla vitlök på.
/Sara Bäckmo

12. november 2014