Så vintersallat
Nu är det dags att ge grönsaksbäddarna nya gäster. Efter att vitlöken skördats sår jag mängder av vintersallat/machésallat.
Vi som odlar i de lägre odlingszonerna kan använda hösten till att odla superläckra grönsaker i bäddar som blir tomma efter de tidiga grönsakerna. Också norröver går en del av sommarsådderna att praktisera, även om möjligheterna är något färre.
I november någon gång börjar de ljusa timmarna här i Småland bli så få att grönsakerna inte vill växa mer. Men mycket av det som hunnit att växa sig skördeklart fram till dess kan stå kvar i landen och skördas långt senare. Därför vill jag så så mycket som möjligt nu, för att kunna skörda under sen höst och vinter.
I den stora vitlöksbädden har fyra fina rader av vitlök odlats. Den sattes i november förra året. Två rader av den tidiga Thermidrome är redan skördad och om några veckor skördas den sena, lagringsdugliga Clédor. Planen för bäddens höstliv har jag burit med mig länge och nu är det dags att skrida till verket.
Bädden har varit ett kanonexempel på hur väl täckodling fungerar i en köksträdgård. I vintras täcktes bädden med ett lager hö. I våras gräsklipp. Mer gräsklipp under sommaren , tillsammans med en del ogräsrens och dessutom en giva nässelvatten. I stort sett inget ogräs alls har fått fäste i jorden. Det är underbart väldoftande mylla som finns kvar under det numera ganska tunna lagret av täckmaterial, merparten av det har brutits ner. Så fort jag krafsar lite i jorden gömmer sig hundratals maskar i den läckra jorden.
Täckmaterialet som är kvar i bädden har jag skyfflat över till andra sidan där två rader vitlök fortfarande står. Med handen har jag jämnat till jordytan och sedan dragit upp tre fåror med cirka femton centimeters avstånd. Här sår jag vintersallat.
Sorten jag odlar heter 'Vit' och den är riktigt god. Hela bädden ska sås med den här läckerheten, jag börjar med tre rader nu och fyller på med två-tre rader när resten av vitlöken är skördad. Det råder delade meningar om hur tätt fröna kan sås. Någon fröfirma säger femton centimeter mellan plantorna, en annan bara några centimeter. Jag väljer ett kort plantavstånd, vintersallat jag odlat tidigare blir inte så stor och klarar att växa tätt.
Vintersallat växer ganska snabbt när den väl fått fart. Men den kan gro långsamt och plantorna är väldigt små till en början. För att de inte ska drunkna i täckmaterial låter jag bädden stå utan täcke innan plantorna kommit upp ordentligt.
Sex rader vintersallt i den här bädden kommer att ge fin skörd under vintern. Vintersallat är en perfekt grönsak att så under sommar och höst eftersom den är så väldigt tålig. Hela vintern kan den stå, till och med under ett ordentligt snötäcke, och har den bara kommit upp i storlek kan den ge fin skörd länge.
Förutom att så vintersallat på friland kommer jag också att odla en hel del vintersallat i tunnelväxthus. Sådder vid olika tidpunkter ger skörd både under höst, vinter och vår.
Så. Varför köpa dyra påsar i butiken med vintersallat när den är så lätt att odla själv? Odla efter vitlöken, potatis, morötterna eller varhelst det finns plats och njut av jättegoda blad, som dessutom är proppfulla av C-vitamin, när nästan ingenting annat finns att skörda. Det är dagens tips!
/Sara Bäckmo
26. juli 2015