Stäng menyn

Så sallat - många frön i samma kruka

Det är så praktiskt att så många frön på samma plats. Ett litet kluster av små sallatsplantor tar inte stora plats. Så här sår du sallat - med många frön i samma kruka.

Ett litet tråg med massor av små sallatsplantor

Ett fint tråg med små plantor av sallat som är redo att sättas ut.

 

Ungefär varannan vecka sår jag ny sallat till min trädgård. Det är så praktiskt att fylla på förrådet lite åt gången, då har jag färska fina blad hela säsongen.

När jag visar bildar på sallat som jag förodlar får jag många frågor. Här tipsar jag om ett sätt att så sallat.

 

Många frön i samma kruka

Sallaten på bild i inlägget är sådd i en liten plastbytta, en sån man köper små tomater i. Jag har fyllt upp vanlig planteringsjord i tråget och strösslat ut sallatsfröerna glest över ytan. Sedan har pyttelite jord lagts ovan på.

Det här kallas för bredsådd. Metoden kan användas för många olika grönsaker. Fröerna sås alltså ganska tätt och grönsakerna växer upp i ett litet kluster.

Senare ska den här sallaten sättas ut i landen. Då vänder jag upp och ner på tråget försiktigt och delar plantorna så att de kan planteras en och en.

Bredsådden ger många plantor på liten yta. Det är ofta lättare att så sallat och andra bladgrönsaker så här, istället för att så dem direkt i landet. Det lilla tråget är lättare att pyssla om, än en större yta ute i köksträdgården.

 

Läs mer: Så sallat i pallkrage

 

Närbild på tråg med grön sallat.

Den här sallaten är en isbergssallat som jag ska odla i tunnelväxthuset.

Tänk på att

  • inte så för tätt
  • vattna gärna underifrån så inte sådden förstörs
  • låt inte grönsakerna stå för länge i tråget så de blir utan näring
  • så nya tråg med jämna mellanrum
  • variera sorterna så du inte tröttnar

 

Läs mer: 'Little Gem' - den bästa sallaten

 

Det passar mycket fint att så sallat under våren och sommaren. Så lite - men ofta. Och tänk på att köpa frö till några olika sorters sallat. Fröpåsarna innehåller ofta väldigt många fröer och det är lätt att tröttna om man inte sår flera olika sorter.
/Sara Bäckmo

21. maj 2020