Så sallat i pallkrage
Passa på att fyll en pallkrage med sallat! Fröerna gror fint nu på våren när det fortfarande är svala nätter och växer snabbt till läckra blad att skörda.
Jag hann aldrig riktigt göra en rejäl plan för min nya pallkrageodling, innan jag plockade fram fröpåsarna och lite hur som haver började så. Ibland blir det ju bäst utan plan och det kan också vara en plan så god som någon. Mina totalt åtta pallkragar i det här kvarteret består än så läge av vitlök, vintersådd tomat, spenat, sommarmorot, sommarpotatis och pak choi. Nu är det dags att så ett gäng olika slags sallat.
Sallat kan odlas i pallkrage genom att så direkt i pallkragen, eller genom att plantera ut sallat som till exempel odlats fram i kruka. Här ska jag visa hur jag sår direkt i pallkragen.
Generellt tycker jag det är enklast att odla en slags grönsak i varje pallkrage, då blir det lättast att sköta odlingen och det blir oftast rejält med skörd. Nackdelen är att det kan se lite trist ut. Det blir mer levande och spännande att samplantera olika slags grönsaker. I vår kör jag ändå på det säkra kortet med en grönsak per låda.
Läs mer: Odla potatis i pallkrage
Sallat gror svalt
Tidigt på våren är det perfekt att så sallat utomhus. Det går att börja redan på senvintern, eller så fort jorden är bar. Sallatsfrön tål att ligga i kall jord och det gör inte ens något om det skulle frysa. Fröna klarar sig! Dessutom tillhör sallat grönsakerna som gror allra tidigast på våren, det behövs bara några enstaka plusgrader i jorden för att sallat ska gro. Sallat gror bäst när jorden är sval. Om det är för varmt är det risk att groningen uteblir, något att tänka på till sommarens odling.
Min pallkrage är fylld med gödsel och växtskräp och jord i en salig blandning. För att det ska bli lättare att så har jag lagt några hinkar jord på toppen. Om du inte har jord hemma kan du köpa en säck planteringsjord i affären och ösa ut.
Jag har dragit upp åtta fåror mellan kortsidorna i pallkragen. I fårorna har jag lagt ut frön med några centimeters avstånd. Sorterna jag valt är, sett från vänster:
'Sanguine Ameliore'- löst huvud, vaniljfärgat inre med röda fläckar
'Catelaine' - låg sort med öppet huvud och köttiga blad
'Garnet Rose' - illröd sallat med öppet växtsätt
'Murielle' - löstknutet huvud med osedvanligt goda och milda blad
'Laibacher Eis' - grön bataviasallat som påminner om isbergssallat
'Anuenue' - liten grön batavia som påminner om isbergssallat
'Great Lakes 118' - magnifik isbergssallat med stor huvud
'Totana' - rejäl romansallat som blir cirka 30 cm hög
Egentligen ska sallatshuvuden ha större avstånd än några centimeter mellan plantorna, men det ordnar jag sedan. När plantorna vuxit upp en bit skördar jag små plantor och glesar ut planteringen så det blir lagom avstånd till de som står kvar. Det tycker jag är bättre än att så väldigt glest från början. Det är ju inte alla frön som tar sig alltid så på det här viset är det inte så stor risk att det blir luckor i planteringen. Fast helt säker kan man ju inte vara.
Frötips
Sallat tillhör grönsaker vars frön lätt förlorar i grobarhet om de förvaras varmt och dessutom inte används under lång tid. Se till att odla dina sallatsfrön istället för att spara. Samla ihop slattar och strö ut fröerna tätt, tätt i breda mattor. Det kan du göra i landen, i pallkragar eller i stora krukor och tråg. Några veckor efter sådd kan du skörda dina egna babyblad.
Läs mer: Odla egna baby-blad av sallat och spenat
Skydda med fiberduk
Eftersom jag gärna vill fjäska lite med sådden har jag lagt en fiberduk över pallkragen. Duken jämnar ut temperaturen och skyddar de små plantorna från vind, nederbörd, kyla och katter. Mycket praktiskt. När jag ska vattna behöver jag inte ta bort duken utan vattnar genom den.
Läs mer: Odla med fiberduk
Vatten är förresten en mycket viktig detalj när det gäller sallat. Om du inte vattnar ordentligt är det risk att sallaten växer dåligt, går i blom onödigt fort och dessutom kan smaken påverkas. Sallat som inte vattnas nog mycket kan bli besk och trist i smaken.
Just nu skördar jag en del sallat och andra blad i tunnelväxthuset. När de plantorna är uppätna om drygt en månad är det dags att börja skörda här i pallkragen. De olika växtplatserna blir som små ätliga broar mellan årstiderna. Det tycker jag om!
Bli medlem på min trädgårdblogg
Passa gärna på att bli medlem på min sajt under våren, för att lära dig mer om att odla grönsaker. Just nu får du första delen i min fina såkalender när du blir medlem. Läs mer om såkalendern och hur du laddar ner den här.
/Sara Bäckmo