Stäng menyn

Så odlar jag köksträdgården tidigt

I veckans klipp delar jag med mig av användbara tankar, visar platserna jag använder mig av och inte minst resultatet. Det är förbluffande mycket som går att skörda redan i mars, april, maj.

Ju längre jag odlat min köksträdgård desto mer nyfiken blir jag på att utforska möjligheterna ytterligare. Vad kan jag odla? Hur mycket? Hur tidigt? Hur sent? Nya frågor väcks hela tiden allteftersom svar på de som redan ställts ges.

2011 när jag började skapa den här hemodlingen trodde jag att jag skulle kunna skörda grönt under mestadels sen vår, sommar och tidig höst. Nu när jag förbereder min sjätte säsong vet jag att jag kan skörda under hela året - genom väldigt enkla sätt, som mer eller mindre varje hemodlare skulle kunna använda sig av i sin trädgård.

I höstas fick jag frågan hur jag förbereder trädgården för riktigt tidiga sådder och sedan skördar. I veckans klipp delar jag med mig av användbara tankar, visar platserna jag använder mig av och inte minst resultatet. Det är förbluffande hur mycket som går att skörda redan i mars, april, maj.

 

 

Av de här tidiga sådderna, som ofta görs när det är kallt och ruggigt ute, behöver oftast inte så stora områden sås. Det jag vill uppnå är ju i första hand en skörd som räcker fram till dess att de lite mer angenäma sådderna och planteringarna i april, maj, juni börjar ge resultat. En pallkrage med spenat eller morot, eller en enda frilandsbädd av bladgrönsaker kan räcka gott och väl och ge fin skörd innan resten sätter fart.

Under januari och februari fortsätter jag att vinterså och förbereda min varmbänk. Se mer om sådder som görs ute här nedan och läs gärna om hur jag förbereder för varmbänken här.

 

 

Ytterligare en möjlighet för tidiga skördar är att använda tunnelväxthus eller växthus för att odla tidiga grönsaker. Det ska nästa veckas klipp handla om. Vill du redan nu läsa mer om vinterodlingen som pågår i skydd av tunnelväxthuset kan du läsa här i kategorin Vinterodling. Varje vecka lägger jag upp ett nytt klipp från köksträdgården och du kan se dem här på bloggen eller via YouTube. Det går att prenumerera på klippen i bägge spelarna och då får du ett mail så snart något nytt publicerats. Det är förstås gratis att titta och du får mer än gärna dela vidare till dina vänner.
/Sara Bäckmo

13. januari 2016