Så basilika - lyckas med sådden
Älskar du också basilika? Odla massor hemma och njut av egen skörd hela året. Det är enkelt att så basilika, här får du tips på hur du lyckas med sådden.
Basilika är en bladgrönsak/krydda som är perfekt att odla hela året. Gör sådden vid upprepade tillfällen för att kunna skörda både utomhus under sommaren och inomhus på vintern. Så basilika ofta - och så mycket. När plantorna hela tiden skördas behöver de också vila emellanåt för att kunna växa till sig och producera nya blad. Då behövs många plantor.
I min långa artikel om basilika får du massor av tips om hur du kan odla basilika och få riktigt fin skörd. Artikeln är också fullproppad med bilder som visar hur jag odlar min basilika, tips på bra sorter och hur basilika kan lagras. Följ länken nedan för att läsa mer.
Läs mer: Tips för att lyckas med basilika
Så basilika så här
Basilika kan sås direkt i krukan de ska växa i, men också sås i mindre krukor eller pluggbrätten för att senare planteras om. Tänk på det här vid sådden, eller helst innan:
- vattna jorden före sådd
- så fröerna i kluster med 5-10 frön i en liten kruka
- basilika är ljusgroende - täck inte fröerna med jord
- ställ krukan på en varm plats
- täck sådden med ett plastlock eller en liten plastfilm tills fröerna grott
Basilika tillhör alltså växterna som inte ska sås ett och ett i en kruka. Plantorna blir mycket finare om de sås med flera frön på varje plats.
Läs mer: Ta sticklingar av basilika
Färsk basilika är ett måste för mig på sommaren och en välkommen lyx på vintern! Jag sår gärna extra mycket eftersom basilika är en av grönsakerna jag använder för att fylla ut tomrum med i tunnelväxthuset. Jag brukar alltid ha några sådana grönsaker på g och eftersom basilika passar så fint att så på sommaren är det ett perfekt val. På hösten och vintern odlar jag basilika i min hydroponiska odling Harvy eller i vanliga krukor under växtbelysning. Lycka till med din sådd!
/Sara Bäckmo
11. juni 2019