Varm laxfärs i form
Här är ett smart sätt att använda kryddor och lökväxter som är skördeklara. Använd dem i vardagslyxig fiskfärs och tillaga enkelt i form!
Ingredienser
- 700 g lax utan skinn och ben
- 2 ägg
- 2 dl grädde
- ett knippe vitlöksblast, purjolök eller lök
- ett knippe färsk dill
- eventuellt finhackade rotsaker eller andra blad
- salt
- peppar
- smör
Laxfärs i form är utmärkt god och enkel vardagsmat. Uppvuxen på skärgårdsö med pappa-båtbyggare och mamma-fiskhandlare var det ibland lätt att tycka det blev mycket fisk emellanåt, men nu tycker jag knappt att jag kan servera det nog ofta.
Med det här receptet får du en bra grund som kan varieras i all oändlighet. Nu i skördetid går det att använda många av trädgårdens kryddor, lökväxter och andra grönsaker i smeten.
Gör så här:
Mixa lax och ägg till en slät smet i matberedare.
Blanda i grädde och finskuren lök, kryddor och/eller finhackade grönsaker.
Krydda med salt och peppar.
Smörj en avlång liten brödform och lägg i smeten.
Koka upp vatten och häll i en ugnsfast form eller plåt med höga kanter.
Ställ formen med fiskfärs i vattnet och täck med en ugnsfolie som smorts med smör, smörsidan mot färsen.
Grädda 140 grader cirka 40 minuter först och 10 sedan minuter utan folie.
Servera med ugnsbakade rotsaker, aioli och sallad.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg