Stäng menyn

Ugnsbakad färsk vitlök

Ugnsbakad lök är ett gott tillbehör till middagen. Jag använder gärna färsk vitlök och får en mjäll och fin sidorätt som passar till både fisk, kött och vegorätter.

Ugnsbakad färsk vitlök ser ut som ett spännande mönster på en svart plåt.
Ingredienser
  • färsk vitlök
  • olivolja
  • örtsalt

Färsk vitlök direkt från landet är löjligt gott. Den är mild och mjäll och ett fint tillbehör till både kött, fisk och vegetariska rätter. Dessutom är den otroligt vacker på tallriken! Löken kan bakas innan den börjat klyfta sig på senvåren men också under sommaren då klyftor bildats, men hinnorna runt löken ännu är mjuka.

Fullt utvecklad vitlök kan också bakas men blir lättare att äta om hela vitlöken skärs itu horisontellt istället för på längden.

Gör så här:
Skär bort en del av blasten så att löken får en längd på cirka 15 centimeter och skär sedan löken på längden i två halvor.
Lägg löken i en ugnsfast form, ringla över olivolja och krydda rikligt med ett smakrikt örtsalt.
Baka i 225 grader varm ugn i cirka tio minuter.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Färsk liten vitlök skivad och ugnsbakad.