fbpx

19. september 2019

Sweet chilisås

Få användning för squash, pumpa och tomater i en läcker sweet chilisås som står sig länge! Välj själv hur stark och söt chilisåsen ska vara.

Sweet chilisås i snygga flaskor och burkar.
Ingredienser
  • 2-4 chilifrukter
  • 1 kg squash, vintersquash eller pumpa
  • 0,5 kg gul lök
  • ca 8 vitlöksklyftor
  • 2,5 kg tomater
  • 1-1,5 kg socker
  • 4 msk salt
  • 0,5 liter 12% ättiksprit
  • 2 msk hel kryddpeppar
  • 6-10 hela kryddnejlikor
  • 1 tsk kummin
  • 1 msk torkad eller 3 msk färsk ingefära
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk spiskummin
 

Det här receptet är ett läsarbidrag från Lena Wirblad. Lena skriver: "Det här blir en ganska söt och mild chilisås. Om du vill ha den starkare så öka på mängden chili och minska mängden socker."

Var noga när du gör ren och steriliserar dina burkar. Det är så trist när massor av arbete både i trädgård och köp möglar bort. Lena steriliserar sin glasburkar och -flaskor genom att låta dem stå tillsammans med de avtagna locken tio minuter i ugn på 100 grader värme. Det funkar utmärkt.

Tack för ett fint recept Lena!

Gör så här:
Hacka chilin. Ta bort frön och vita hinnor om du vill ha en mildare sås.
Dela squash, vintersquash eller pumpa i små bitar.
Hacka löken.
Skala och hacka vitlöken.
Hacka tomaterna.
Lägg kryddpeppar, kryddnejlikor och kummin i en liten nätpåse.
Blanda alla ingredienser i en stor gryta.
Låt koka på svag värme i cirka en och en halv till två timmar. Rör då och då.
Ta bort påsen med kryddor.
Häll upp på väl rengjorda och steriliserade glasburkar eller flaskor. Skruva på lock direkt.

Chilisåsen håller i flera år om de förvaras mörkt och svalt. Ät gärna tillsamman med stekta grönsaker.

 

Recept: Lena Wirblad
Foto: Maria Fors Östberg

 

Sweet chilisås i snygga flaskor och burkar.

7 svar till “Sweet chilisås”

  1. Rosmarie skriver:

    Sweet Chilisås receptet Testat! Suveränt god! Lite meck med hackandet sedan var det bara koket! Doften i köket var underbar!
    Rekommenderas varmt i dubbel bemärkelse! Tackar både Lena och Sara! 🥰👍🏻

  2. Helen Andersson skriver:

    Nu skulle jag äntligen göra denna Sweet Chili sås. Allt verkade gå bra och fick åtgång av mina många tomater. Men men en sak i taget. Det går inte att lämna spisen och fastna i ngt trädgårdsarbete istället. Hela min fina sås brändes vid och imorgon får jag jobba för att få min gryta ren. Nästa försök får vänta till nästa år.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Åh nej, vilken jäkla osis!!! Bättre lycka nästa gång. Jag har just provat ett husmorsknep mot bränd gryta - som funkade! En skvätt vatten över botten och sen lite bakpulver i. Nästa dag är grytan superlätt att göra ren. Håller tummarna för bättre sås vid annat tillfälle.

      • Helen Andersson skriver:

        Hej igen!
        Grytan blev ren till slut efter mkt jobb så det blev ett nytt försök redan i år och med mkt lyckat resultat.

      • ak skriver:

        Jeg bruger også altid bagepulver. Virker næsten hver gang.

        Virker også i tekander eller thermokander, der er blevet brune inden i. Jeg fylder dem med kogende vand og tilsætter 1-2 teskefulde bagepulver og lader det stå. SÅ er det lige til at vaske af.

  3. Gunnel Engström skriver:

    Lycka!
    Gjorde denna sås för några år sedan. Blev verkligen lyckad och höll sig minst 2 år. Tänkte göra ny förra året och hade därför odlat vintersquash men när jag skulle ta fram receptet från hemsidan där jag hittade det första gången var den nedlagd. Har letat sedan dess utan framgång men nu är ordningen återställd 🙂
    Tack!

  4. Anneli skriver:

    Grovhackade och hade locket på, vilket ökade vätskehalten. Använde stavmixer och lämnade grytan att sjuda en stund för att reducera. MYCKET GOD.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *