Stäng menyn

Stekta grönsaker med ingefära och vitlök

Stekta grönsaker borde vara stående på menyn hos hemmaodlaren. Vilken perfekt rätt att göra av det som finns tillhands! Ät som smakrikt tillbehör eller servera med nudlar till huvudrätt.

Stekta grönsaker med vitlök och ingefära blir färgglatt och fräscht på tallriken.
Ingredienser
  • blandade grönsaker efter säsong
  • färsk ingefära
  • vitlök
  • chili
  • olja
  • salt
  • eventuellt glasnudlar

Den här rätten påminner om de stekta grönsakerna man kan få på vissa kinarestauranger, där kocken steker grönsaker som gästen själv valt till sin tallrik. Det är mycket gott att göra hemma och passar särskilt bra för en som har en grönsaksodling. Det är bara att välja grönsaker efter säsong och det blir alltid otroligt gott. Också grönsaker från frysen kan användas.

Det går fint att komplettera med kött, fisk och skaldjur, men marinera och stek då dessa separat så de säkert blir genomstekta.

Gör så här:
Skär alla grönsaker i stora bitar. Det kan till exempel vara broccoli, morotsstavar, lök, purjolök, bönor, majskorn, pak choi, grönkål, vitkål, rättika, tomat med mera. Det går också bra att använda frysta grönsaker.
Lägg grönsakerna i en bunke och häll över en god olja, massor av riven vitlök, riven färsk ingefära och övriga kryddor.
Blanda om och låt stå en stund.
Vill du ha glasnudlar i kokas dessa enligt förpackningen och marineras med grönsakerna.
Hetta upp en panna och stek blandningen på hög värme.

Servera genast, gärna med lite färska, krispiga grönsaker och sweet chilisås till.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Stekta grönsaker med vitlök och ingefära blir färgglatt och fräscht på tallriken.