Stekta svartrötter
Svartrötter är en delikatess som jag gärna odlar mycket av i min trädgård. De gör sig utmärkt som ett gott och smörigt tillbehör till många maträtter.
Ingredienser
- svartrötter
- smör
- persilja
- flingsalt
- stött svartpeppar
Stekt svartrot kan användas till maträtter istället för potatis. Det är otroligt gott! En enkel lunch kan bestå av stekta svartrötter, keso och blandade grönsaker eller rester från gårdagen.
En del är känsliga för svartrötter och jordärtskockor och får mycket gaser i magen. Genom att koka rötterna innan de steks kokas en del av ämnena som kan ge obehag bort. Det gör stor skillnad.
Gör så här:
Skala svartrötterna under rinnande vatten. Lägg rötterna i en skål med vatten om de ser ut att bli missfärgade.
Koka upp vatten i en kastrull.
Dela svartrötterna i mindre bitar, gärna långsmala eftersom det ser så läckert ut, och lägg ner i det kokande vattnet.
Låt koka några få minuter och häll sedan rötterna i ett durkslag där de får rinna av.
Värm en stekpanna och lägg i en stor klick smör.
Stek de kokta rötterna långsamt på medelvärme så de blir genomstekta och får fin färg. Ha gärna i ytterligare en smörklick, då blir de godast.
Krydda och garnera med persilja, fryst funkar fint.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg