Stäng menyn

Stekt sparris med färsk dill

Vårprimör nummer ett är sparrisen. Mjäll och med en ljuvlig, grön smak. Några enkla medel gör den en delikatess på lunchtallriken.

Två händer håller ett fat med stekt sparris över ett bord med syrenlila linneduk. Sparrisen är klargrön och har ljuslila blommor som dekoration. Vackert!
Ingredienser
  • sparris
  • smör
  • balsamvinäger
  • flingsalt
  • dill
  • (ätbara blommor)

Sparris måste skördas varje dag när den väl börjat växa. Alla stänglar som växer upp ur marken ska skäras av då de blivit knappt 20 cm, annars blir de hårda och träiga. Så pass på! Att frossa i stekt sparris direkt från trädgården är det allra godaste på försommaren.

 

Gör så här:
Skörda så mycket sparris du kan och skölj om det ser ut att behövas.
Värm upp en stekpanna och lägg i ordentligt med smör.
Stek sparrisen tills den fått färg, det är gott om det finns lite tuggmotstånd kvar.
Lägg upp på ett fat och stänk några droppar balsamvinäger över.
Smaksätt med flingsalt och färsk dill.
På bilden är sparrisen även garnerad med ätbara blommor.

Stekt sparris passar till allt! Och för odlaren kan en tallrik stekt sparris bara i sig själv vara den finaste lunchen, kanske tillsammans med några bladgrönsaker och färska rädisor direkt från trädgården.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth