Sparrispaj med getost
En fräsch paj av vårens godaste primörer och getost. God att äta som den är eller som ett lyxigt tillbehör till middag eller på buffébordet.
PAJDEG
- 3 dl vetemjöl
- 100 g kallt smör
- 3 msk kallt vatten
- 0,5 tsk salt
FYLLNING
- ca 400 gram sparris
- ca 150 g bacon
- 3 schalottenlökar
- 200 g getost
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk honung
- 2 dl riven ost
- solroskärnor
- salt
- peppar
TOPPING
- sparris
- skivade rädisor
Den här goda pajen kombinerar sparris med getost och bacon (kan givetvis uteslutas om du inte äter kött). Matig, smakrik och vacker att ställa på bordet!
Gör så här:
Pajskal:
Lägg i alla ingredienser i en matberedare och kör till en fin deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i frysen i ca 20 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning:
Hacka schalottenlöken fint och strimla bacon.
Ansa sparrisen och skär i små bitar. Spara några till garnering.
Stek löken mjuk i en stekpanna på medelvärme i lite olivolja, tillsätt därefter bacon och sparris.
Lägg över grönsaker och bacon i pajformen och strössla över solroskärnor.
Skär getost i 5 mm tjocka skivor och lägg i ett jämnt lager i pajformen. Ringla över honung.
Vispa samman ägg, vispgrädde, salt och peppar i en bunke och häll över pajen.
Garnera pajen med sparris och grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter.
Skiva rädisorna tunt och dekorera med sparrisen.
Servera med en stor skål av nyskördade gröna blad från trädgården. Den är också god som ett tillbehör till kyckling eller lax.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg
Medlemskap
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård. Om du gillade den här artikeln om sparrispaj med getost kan du hitta liknande på samma ämne genom att använda sökrutan högst upp i vänster hörn på startsidan och skriva in det du är intresserad av att läsa mer om. Du kan också hitta mängder av andra spännande artiklar på startsidan under rubriken "lästips". Här har jag samlat några av mina favoriter de senaste åren!