Stäng menyn

Sparris- och spenatsoppa

Soppa är grönsaksodlarens bästa vän i köket. I den här vårvarianten petar jag ner både sparris och spenat - myckt gott tillsammans!

Läcker sparrissoppa med gröna inslag från spenat.
Ingredienser
  • 1 knippe sparris
  • ca 150 g färsk spenat
  • vitlök
  • 1 liter vatten
  • grönsaksbuljong/-pulver
  • 2 dl grädde
  • örtsalt
  • peppar
  • smör

Spenat och sparris gör sig bra tillsammans och den här soppan kan ätas både kall och varm med stor behållning. Jag går sällan efter exakta mått när jag gör soppa. Det är ju en så utmärkt rätt att göra på lite av varje som råkar finnas hemma. Här är ett förslag att utgå från och modifiera beroende på vad skafferiet kan erbjuda.

Gör så här:
Skär sparrisen i mindre bitar. Se till att de hårdare nedre delarna på sparrisen skurits bort.
Finhacka vitlök.
Fräs sparris och vitlök lätt i lite smör och häll i vatten och buljong. Ta gärna ut några bitar sparris innan att spara till garnering.
Låt koka tills sparrisen nästan är mjuk.
Lägg i spenat och grädde och puttra några minuter tills också spenaten är mjuk.
Mixa allt till en slät soppa och smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med gott bröd och toppa gärna med lite stekt sparris och rostade solrosfrön.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Läcker sparrissoppa med gröna inslag från spenat.