Stäng menyn

Soppa med rotselleri och svamp

Värmande len soppa med smörstekt svamp som smakar härliga skogsturer. Det är en riktig höjdare på hösten och vintern, det!

Härligt vacker soppa med rotselleri och svamp.
Ingredienser
  • rotselleri
  • potatis
  • morot
  • lök
  • vitlök
  • grönsaksbuljong
  • grädde
  • smör
  • salt
  • peppar
  • tärnad svamp
  • vitlök

Soppa är en storfavorit på hösten och vintern. Gärna på rotsaker som börjat bli lite mjuka eller som det är dags att äta upp under senvintern för att börja tömma förråden. Den här varianten med rotselleri och smörstekt svamp är ljuvlig!

Det går fint att använda både Karl-Johan, kantareller, trattkantareller, champinjoner eller annan svamp.

Gör så här:
Skala och tärna rotsakerna, mest rotselleri och några potatisar och någon morot. Proportionerna är inte så noga.
Hacka löken.
Fräs rotsaker och lök i smör i en tjockbottnad gryta, men inte så de får färg.
Häll på buljong så det täcker grönsakerna och koka i cirka 20 minuter så att grönsakerna blir mjuka.
Mixa grytan till en slät röra.
Späd med mer buljong och en slatt grädde till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.
Tärna svampen och förväll den, det vill säga lägg i en stekpanna med en bottenskyla vatten och låt puttra tills nästan allt vatten är borta. Det går också bra att använda fryst svamp som redan är förvälld, då hoppar du direkt till nästa steg.
Lägg i en klick smör och stek svampen tillsammans med hackad vitlök så den får fin färg.

Servera soppan med en sked svamp i och rikligt med persilja, tillsammans med knäckebröd och en god färskost.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Härligt vacker soppa med rotselleri och svamp.