Stäng menyn

Somrig saft av fläderblom

Sommaren på flaska! Ett recept på fläderblomssaft utan konserveringsmedel. Servera den iskall med en citronskiva eller varför inte en kvist citronmeliss? Godare än så här blir det inte.

Gammaldags flaskor fyllda med fläderblomssaft på ett bord i ett hav av lavendel.
Ingredienser
  • 30-40 fläderblomsklasar
  • 3 ekologiska citroner
  • 2 liter vatten
  • 2 kilo strösocker

En sommarklassiker vi inte vill vara utan. Läskande god och busenkel att göra!

Sockermängden kan varieras efter eget tycker och smak.
Satsen ger cirka 2,5-3 liter saft.

Gör så här:
Lägg sköljda och rensade blommor i en hink eller bunke som rymmer fem liter.
Skrubba citronerna i varmt vatten,  skär dem i skivor och lägg dem bland blommorna.
Koka upp vatten i en kastrull och rör ner sockret tills det löser sig.
Häll den kokheta sockerlagen över blommor och citroner.
Täck med ett  lock och låt stå svalt i 2–3 dygn. Rör gärna om ett par gånger om dagen.
Sila saften och häll upp på väl rengjorda flaskor.

Saften håller högst ett par veckor i kylskåpet eftersom den inte innehåller några konserveringsmedel, därför brukar jag frysa in saften i burkar och ta upp efter hand.

Blanda saften med vatten. Godast bitande kall med isbitar och en kvist citronmeliss i.

 

Tips! Släng inte citronerna som använts till saften, koka istället citronmarmelad på dem. En ljuvlig smak med en touch av fläder.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Gammaldags flaskor fyllda med fläderblomssaft på ett bord i ett hav av lavendel.