Somrig ängamat
Ängamat är en mild och fin soppa baserad på grönsaker. Smakerna är enkla men goda då du använder det som är bäst just nu i trädgården.
Ingredienser
- salladslök eller lökblast
- späda morötter
- körsbärstomater
- sockerärter
- färska bönor
- grönsaksbuljong
- mjölk
- grädde
- salt
- peppar
- dill eller persilja att toppa med
Ängamat är en ljuvligt god soppa på sommarens bästa grönsaker. Det är lätt mat att både laga och äta och alla i vår familj tycker om den milda smaken. Soppan kan varieras i oändlighet beroende på vad trädgården ger. Tärnad paprika, skivad potatis, zucchini och sparris är lika gott i. Ta det du har!
Gör så här:
Strimla lök och lökblast och fräs på lätt värme i kastrull tills löken blir mjuk.
Lägg i morötter, skurna i slantar eller på längden om de är små, och bönor och låt fräsa en liten stund.
Häll sedan på grönsaksbuljong så det precis täcker grönsakerna.
Låt puttra tills grönsakerna är helt mjuka.
Häll i mjölk och kanske en skvätt grädde tills det blir en fin soppkonsistens.
Lägg i resten av grönsakerna, gärna i större bitar eller hela, och låt sjuda en stund så grönsakerna blir varma.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ängamaten med ett gott bröd och kanske en klick creme fraiche. Är sommaren förbi? Testa att göra en vintrig ängamat istället!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg