23. mars 2019

Vintrig ängamat

Om det finns en enda ultimat maträtt att laga av trädgårdens grönsaker så är det soppa. Variationsmöjligheterna är oändliga! Den här varianten av ängamat fungerar perfekt även på vintern.

Tre skålar med guldgul, skummande soppa toppad av sockerärt. Vid sidan ligger ett krispigt fröknäckebröd.
Ingredienser
  • purjolök
  • säsongens rotsaker
  • grönsaksbuljong
  • mjölk
  • grädde
  • salt
  • peppar
  • frysta grönsaker att toppa med, som sockerärt, brytbönor eller små tomater

Soppor på längden och tvären är förstås fin trädgårdsmat. Allt för ofta blir de godaste engångsföreteelser eftersom jag glömmer bort vad jag haft i. Men basen i den här soppan är en riktigt höjdare att ha med sig; fina rotsaker och en riktigt bra grönsaksbuljong blir en bra grund till massor av säsongssmaker.

Just den här soppan får bli en härligt mild ängamat, med mjölk och krispiga grönsaker från frysen. Perfekt för vinterns grönsaksutbud! Eller tidigt på vårkanten när det börjar bli dags att tömma lagren.

Gör så här:
Strimla en purjolök och fräs på lätt värme i kastrull tills purjolöken blir mjuk.
Lägg i fintärnade rotsaker för säsongen, till exempel palsternackor, jordärtskockor, rotselleri, morot och potatis.
Fräs alltsammans en liten stund och häll sedan på grönsaksbuljong så det precis täcker grönsakerna.
Låt puttra tills grönsakerna är helt mjuka.
Häll i mjölk och kanske en skvätt grädde tills det blir en fin soppkonsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg eventuellt i grönsaker från frysen på slutet och låt dem bli varma i soppan. Sockerärter, brytbönor eller små tomater passar bra.

Servera soppan med knäckebröd med ost. Ibland är enklast godast.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *