Stäng menyn

Semlor med squash

Semla, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Kär bulle har många namn - och många recept. Mitt innehåller squash och gör dem saftiga och goda!

En hand håller i en sockersked med florsocker och pudrar över en semla.
Ingredienser
  • 50 g jäst för söta degar
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg + 1 ägg att pensla bullarna med
  • 2 dl riven squash
  • 1 1/2 dl socker
  • 125 g smör
  • 14-16 dl vetemjöl special
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • en skvätt ovispad grädde
  • inkråm från bullarna
  • 250 g mandelmassa
  • 4-5 dl vispgrädde
  • florsocker

Älskade semla! Det sägs att vi i Sverige äter 40 miljoner semlor om året, helt otroligt! Semlor kan göras på många olika sätt och eftersom jag är grönsaksodlare vill jag gärna ha något grönt i. Jag blandar i riven zucchini i bullsmeten och det blir riktigt goda saftiga bullar av det.

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smör , värm mjölken fingervarm och häll över jästen, blanda så jästen löser sig.
Blanda i ägg, socker, riven squash, kardemumma.
Häll i mjöl, men spara lite till utbakning.
Knåda degen slät och låt jäsa 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Dela degen i 20 bitar och rulla till släta bullar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa samman ett ägg och lite mjölk och pensla bullarna.
Grädda i ugnen ca 6 minuter minuter.
Låt bullarna svalna på galler.

Fyllning:
Riv mandelmassan.
Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur bottnarna.
Smula inkråmet och lägg i en bunke tillsammans med mandelmassa och en skvätt ovispad grädde.
Blanda mandelmassefyllningen med en gaffel tills det är en krämig massa.
Lägg fyllningen i bullen och spritsa på grädden.
Lägg på hatten och pudra florsocker över.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg