Stäng menyn

Saras kraschade bönor

Letar du riktigt smarriga vegetariska, eller till och med veganska, pålägg? Prova mina krashade bönor med vinägrett och persilja. Det smälter i munnen!

Tre smörgåsar med ljus bönröra och skivad rädisa.
Ingredienser
  • färska kokbönor
  • vinäger
  • rapsolja
  • citron
  • salt
  • peppar
  • socker
  • persilja

Färska kokbönor är en ljuvlig delikatess på sommaren. Se till att odla mycket torkbönor så du kan undvara baljor för att äta bönorna färska.

Gör så här:
Pilla bönorna ur baljan, de ska vara färska och inte hunnit torka.
Koka upp vatten och bönor i en kastrull och byt kokvattnet efter ca fem minuter, då undviks problem med gaser i magen.
Låt bönorna sjuda i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Häll av vattnet.
Pressa försiktigt bönorna med en potatisstamp så de kläms sönder något.
Blanda en vinägrett med 1 msk god vinäger, 3 msk rapsolja, citron, salt, peppar, pyttelite socker och rikligt med hackad persilja.
Blanda med bönorna och låt dra en stund innan servering så bönorna får smak av vinägretten.

Ät gärna på en god lunchmacka eller som tillbehör till grillat. Bönorna passar fint till många grönsaksmåltider där det behövs lite extra protein.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth