Stäng menyn

Sallad på morot med enkel dressing

En stor skål med grönsaker i alla regnbågens färger sätter guldkant på vilken måtid som helst. Små knep gör den här sallaten på morot extra lyxig.

Två händer sträcker fram en skål med tunt skivade grönsaker i olika färger och former; från rödkålens krusiga lila till vita rädisor.
Ingredienser
  • morötter
  • persilja
  • blandade grönsaker, till exempel finstrimlad rödkål, skivad jordärtskocka, gulbeta, majrova och rädisa
  • rapsolja
  • citron

Vår familj äter stora mängder morötter! Det är en riktigt bra grönsaksräddare vid alla typer av måltider. En slags snabbgrönsak, bara att dra upp önskad mängd ur landet innan maten. Äta hela, eller rivna. Kraftiga vintermorötter gillar vi att skiva tunt, tunt och servera på ett fat med lite rapsolja och örtsalt. Otroligt gott!

Ibland anstränger jag mig lite mer med morötterna och blandar till den här superläckra salladen med andra krispiga, färgsprakande grönsaker. Det är alltid värt den extra tiden.

Gör så här:
Finstrimla morot i mandoling (typ jättetunna stavar, ej rivet).
Lägg i ett durkslag och häll över en balja kokhett vatten.
Skölj sedan morötterna i kallt vatten en stund.
Blanda morötterna med finhackad persilja, samt till exempel finstrimlad rödkål, skivad jordärtskocka, gulbeta, majrova, rädisa eller andra krispig grönsak och blanda i.
Gör en enkel dressing av god rapsolja och lite pressad citron och ha över.

En sådan här färgfylld skål skapar feststämning i ett nafs. Den passar såklart som tillbehör till de flesta måltider.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth