Stäng menyn

Pasta med sås på spenat och ädelost

Den här pastarätten är stående på vår meny. Och det borde den vara hos fler, inte minst odlande barnfamiljer! Ädelost och spenat är en extra läcker kombo.

På ett grått träbord står en skål med spagetti med krämig grön sås. Knallgröna ärtor ligger i skålen och runtomkring.
Ingredienser
  • mycket spenat, gärna 500 g färsk
  • keso
  • crème fraiche
  • ädelost
  • muskotnöt
  • salt

Om mina barn får önska står det alltid en sak på menyn; pasta med grön sås. Vad den gröna såsen består av växlar kanske mer än barnen vet... Här är en av favoritvarianterna, där såsen är gjord på massor av spenat. Det går åt ett ton så plocka en stor skål full och lite extra! Det går lika bra att använda mangold eller nyzeeländsk spenat.

Gör så här:
Förväll spenaten några minuter.
Skölj i kallt vatten och krama ur vätskan.
Hacka upp i lagom små bitar.
Fräs spenaten i lite smör eller margarin.
Ha i några matskedar crème fraiche, ganska mycket keso och ädelost skuren i bitar.
Låt puttra en liten stund.
Smaka av med pyttelite muskot och salt.
Justera konsistensen med mer crème fraiche om det behövs.

Om det finns små barn i familjen som har svårt att hantera den hackade spenaten går det utmärkt att mixa såsen. Gör det då innan du har i ädelosten.

Servera med pasta och grönsaker efter säsong. Vi äter gärna bönor eller ärter till vegetariska rätter som den här.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth