Pasta med lax och gräslök
Gräslök har finfin smak som passar bra i olika pastasåser. Den förtjänar mer än att klippas över gräddfil till sillen! Här är en rätt som vår familj älskar.

Ingredienser
- vitlök
- smör
- 2 msk mjöl
- 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
- vatten
- grädde
- eventuellt fiskfond
- svartpeppar
- salt
- gräslök
- 10 cm laxbit (gravad eller rökt blir godast)
- pasta
Enkla pastarätter går det inte att få nog av. Tips: Klipp gräslöken i omgångar från tidig vår och framåt, frys in och du har hemodlad gräslök året om.
Gör så här:
Fräs skivad vitlök i smör.
Vispa i mjöl och späd med vin till en bas utan klumpar.
Ha också i lite vatten och sedan grädde till önskad tjocklek och mängd.
Låt puttra i några minuter.
Smaka av med lite fiskfond om du tycker att det behövs.
Skär laxen i munsbitar.
Krydda såsen med svartpeppar och salt innan du rör i laxen och hackad gräslök.
Lägg den kokta pastan i en vacker skål och häll över laxsåsen.
Strö lite mer färsk gräslök på toppen.
Underbart att ställa fram rykande varm på bordet!
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth