Päronmarmelad med valnötter
Den här lyxiga marmeladen på päron och valnötter är smaksatt med citron, kanel och vanilj. Perfekt på ostbrickan eller varför inte som gå-bort-present?
Ingredienser
- 1 kg päron
- 2 ekologiska citroner
- 1 vaniljstång, delad och urskrapad
- 1 kanelstång
- 1 tsk kardemumma
- 3/4–1 paket syltsocker
- 100 g valnötter
Det här receptet på päronmarmelad är ett läsarbidrag från Malin Andersson som berättar: "Jag brukar göra en päronmarmelad till jul som är sååå god! Himla god till alla slags ostar och valnötterna tillför det lilla extra."
Gör så här:
Skala päronen och lägg dem i kallt vatten med lite citron så de inte mörknar.
Skär päronen i ca 2 cm stora bitar och lägg i en kastrull.
Pressa över saften från en citron.
Skiva den andra citronen och lägg ner citronskivorna samt vaniljstång och kanel i kastrullen.
Låt koka 20 minuter.
Tillsätt syltsockret och låt koka i 20 minuter till. (Välj sockermängd efter hur söt du vill ha marmeladen. Tar du mindre blir marmeladen något lösare.)
Gör marmeladprov: Lägg en klick marmelad på en kyld tallrik och dra en sked genom. Om marmeladen rinner ihop behöver den koka lite till.
Rör ner valnötter och koka upp.
Häll upp i destillerade burkar och sätt på locken.
En riktigt god marmelad som sitter som en smäck på ostbrickan, speciellt god till mögelost med hög sälta. Inte bara till jul utan året om.
Recept: Malin Andersson
Foto: Maria Fors Östberg