Marmelad av citronskal
God som godis är denna underbara citronmarmelad gjord på citronskal. Servera till rykande varmt te och ett gott bröd, hembakat är godast så klart.
Ingredienser
- 2 kg citronskal
- 8-10 dl vatten
- 24 dl strösocker
Gör så här:
Väg de tinade citronskalen och räkna ut hur mycket vatten och socker du behöver till din mängd citron.
Lägg citronskalen i en matberedare och finhacka, eller hacka för hand. Det är inte gott med för stora skalbitar i marmeladen, så se till att det verkligen blir finhackat.
Lägg citronskal och vatten i en kastrull. Välj den mindre mängden vatten om skalen är rejält blöta efter frysen och den större mängden om skalen är färska.
Låt koka i 30 minuter.
Rör i socker och koka i 15 minuter till.
Samtidigt som du börjar koka citronskal och vatten ställer du in burkar och lock i ugnen på 100 grader. Sterilisera burkarna i 30 minuter. Fyll burkarna med den varma marmeladen och förvara svalt. Du kan också frysa marmeladen för att vara säker på att den håller sig länge.
Om du gör mycket marmelad kan du få god användning för den på andra sätt än på smörgåsen:
- Mixa marmeladen till en slät smet och blanda i en glass-smet – det blir en underbart god citronglass.
- Du kan också hetta upp den släta smeten och blanda i en klick smör och en äggula och få en fusk-lemoncurd.
- Citronmarmeladen är också god som sås/creme till efterrätter.
Läs mer: Frysa citroner och citronskal
Recept & foto: Sara Bäckmo