Stäng menyn

Lamm i kryddig tomat

Grytor är så otroligt fin mat när ingredienserna är bra kött från gårdar i närheten och säsongens grönsaker. Här en en favoritvariant med lammkött och tomater.

En mustig gryta är färdigkokad i slowcookern.
Ingredienser
  • lammkött i portionsbitar, ej färs
  • tomat
  • lök
  • vitlök
  • salvia
  • timjan
  • salt
  • peppar

Den här tillagningen är perfekt för dig som köper ett helt lamm och får styckningsdetaljer som du är ovan vid att använda. Det går lika fint att använda kotletter, som bringa, hals, lägg och bog. De senare behöver längre koktid än kotletter, som är en mindre köttdel. Vi gör grytan i vår Slow-cooker och resultatet blir strålande.

Gör så här:
Dela köttet i delar som får plats i en stekpanna.
Stek köttet med smör så att det får färg runt om.
Salta och peppra.

Lägg tomatklyftor, eller passerad tomat i en gryta så att det täcker botten.
Fyll på med lök och rikligt med skalade vitlöksklyftor.
Lägg i kvistar med färska kryddor eller använd torkade. Gärna mycket.
Lägg i det stekta köttet och fyll på med ännu lite mer tomat.
Lägg i en klick smör och häll på lite vatten, det ska inte täcka lammet.
Låt köttet koka ca 3 timmar på svag värme, tills köttet är så mört att det lossnar från benen. Kika då och då så att inte såsen kokas torr, fyll då på med mer vatten.

Servera lammet med ugnsbakade rotsaker och grönsaker efter säsong.

Tips: Om köttbiten du vill använda innehåller ben och är svår att steka på grund av storleken, så kan den stekas i ugn en stund först innan den läggs i grytan. Salta och peppra köttet och lägg på ett galler över en plåt med djupa kanter. Stek i ca 200 grader i en timme och lägg därefter över i grytan med tomater. Anpassa koktiden så att köttet inte ligger allt för länge.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth