Läcker nyponsherry
Mitt allra bästa nypontips är att göra egen sherry. Det blir en fantastisk läcker smak och du kommer kunna ha den länge – varje år den lagras smakar den bara bättre.
Ingredienser
- 2,5 liter nypon, rensade men ej urtagna
- lag:
- 4 liter vatten
- 2 kg strösocker
När jag var liten gjorde mina föräldrar sherry på nypon de plockade vid havet. Än så länge har jag själv bara behövt göra en enda sats nyponsherry och det var för 13 år sedan. Det finns fortfarande kvar några liter som bara blir godare och godare. Med tiden bildas ett bottengrums i flaskorna, men då häller jag försiktigt över sherryn till nya flaskor utan att grumset följer med.
Gör så här:
Koka ihop lagen och låt svalna.
Slå lagen över nyponen i en hink eller dylikt.
Rör om dagligen och låt stå i åtta till tio dagar.
Täck hinken med lock eller liknande och låt stå fyra till fem månader.
Om det flyter upp skräp eller mask till ytan skummas det bort.
Häll upp sherryn på rena flaskor.
Nyponsherryn är ett måste i min svampstuvning och den är också alldeles nödvändig då jag äter fruktsallad. En skvätt på toppen gör vilken fruktsallad som helst kalasgod, oavsett dag.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth