Kraschad rotselleri med yoghurtsås
Den ugnsbakade rotsellerin är mjuk i smaken och ett fint tillbehör till både fisk och kött eller vegetariska alternativ. Vi tycker om att äta den till lunch.
Ingredienser
- rotselleri
- olivolja
- flingsalt
Smaken av rotselleri är något av det finaste! Jag tycker rotsaken är så användbar och odlar gärna för att lagra över vintern. De stora, jordiga knölarna är lätta att hämta ur svala förråd och snabbt laga mat på.
Den kraschade rotsellerin görs precis som med ugnsbakad och klämd potatis.
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Skala rotselleri och dela i stora bitar. Koka nästan mjuka i lättsaltat vatten, de ska inte vara helt mjuka dock.
Ta upp sellerin och tryck till bitarna med bredsidan av en kökskniv. Lägg på smord plåt eller ugnsfast form. Ringla över olivolja, flingsalt och strössla lite färsk timjan på toppen. Baka i ugn 15-20 minuter.
En stor rotselleri räcker till 2 personer, om dessa tycker om att äta rotselleri. Som ett mindre tillbehör räcker den till 3-4 personer.
Till den bakade rotsellerin här har vi gjort en sås av turkisk yoghurt med lite grädde i, samt flytande honung, olivolja, salt och peppar.
Recept: Sara Bäckmo
Fotograf: Maria Strömberg Bååth