Krämiga rödbetor
En god och lättlagad vegetarisk rätt av rödbetor, purjolök och vitlök kryddad med timjan, citron och chili. Smaskigt för både öga och gom!
Ingredienser
- 4 medelstora rödbetor
- 15 cm purjolök, den vita delen
- 4 vitlöksklyftor
- 2 dl crème fraiche
- 1 1/2 dl vatten
- 1/2 buljongtärning
- 2 msk olivolja
- 1 krm chiliflakes
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
- salt
- rostade pumpakärnor eller solroskärnor
Det här fina rödbets-receptet är ett av vinnarbidragen i vår recepttävling och kommer från Maria Klein Holmberg. Tack Maria - vi som har rejält med rödbetor i år är särskilt tacksamma för detta.
Så här beskriver Maria rätten: " En mycket lättlagad och god vegetarisk rätt. Tricket med att få den här enkla rätten riktigt god är att inte överkoka rödbetorna, de ska ge tuggmotstånd. 15-18 minuters total koktid brukar bli lagom."
Gör så här:
Skölj purjolöken och skiva den i slantar.
Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt.
Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt.
Skala rödbetor och skär dem i centimeter-tjocka skivor.
Stek vitlöken mjuk i oljan på svag värme.
Tillsätt rödbetorna, vatten, buljong, salt och kryddor.
Koka ca 5-10 minuter beroende på storlek.
Tillsätt purjolöken och koka i ytterligare ca 5 minuter.
Stek vitlöken mjuk i oljan på svag värme.
Tillsätt rödbetorna, vatten, buljong, salt och kryddor.
Koka ca 5-10 minuter beroende på storlek.
Tillsätt purjolöken och koka i ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner crème fraiche och citronsaft och låt rätten bli varm.
Rosta pumpakärnorna och strössla över.
Den här rätten är god som en sidorätt men kan också serveras som en huvudrätt tillsammans med kokt ris och en krispig sallad.
Recept: Maria Klein Holmberg
Foto: Maria Fors Östberg