Krämiga rödbetor
En god och lättlagad vegetarisk rätt av rödbetor, purjolök och vitlök kryddad med timjan, citron och chili. Smaskigt för både öga och gom!

Ingredienser
- 4 medelstora rödbetor
- 15 cm purjolök, den vita delen
- 4 vitlöksklyftor
- 2 dl crème fraiche
- 1 1/2 dl vatten
- 1/2 buljongtärning
- 2 msk olivolja
- 1 krm chiliflakes
- 1 tsk pressad citron
- 1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
- salt
- rostade pumpakärnor eller solroskärnor
Det här fina rödbets-receptet är ett av vinnarbidragen i vår recepttävling och kommer från Maria Klein Holmberg. Tack Maria - vi som har rejält med rödbetor i år är särskilt tacksamma för detta.
Så här beskriver Maria rätten: " En mycket lättlagad och god vegetarisk rätt. Tricket med att få den här enkla rätten riktigt god är att inte överkoka rödbetorna, de ska ge tuggmotstånd. 15-18 minuters total koktid brukar bli lagom."
Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt.
Stek vitlöken mjuk i oljan på svag värme.
Tillsätt rödbetorna, vatten, buljong, salt och kryddor.
Koka ca 5-10 minuter beroende på storlek.
Tillsätt purjolöken och koka i ytterligare ca 5 minuter.
Den här rätten är god som en sidorätt men kan också serveras som en huvudrätt tillsammans med kokt ris och en krispig sallad.
Recept: Maria Klein Holmberg
Foto: Maria Fors Östberg
