Stäng menyn

Köttfärslimpa med sellerimos

När du vill hålla matlagningen enkel och god, gör en köttfärslimpa! Här får du massor av fina smaker i en rätt som många gillar.

En fin köttfärslimpa ligger upplagd på ett fint träskärdbräde.
Ingredienser
  • köttfärslimpa:
  • 500 g blandfärs, älgfärs eller lammfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 stor gul lök
  • vitlök
  • blandade kryddor
  • en liten riven morot, rotselleri eller palsternacka
  • salt
  • peppar
  • (en skvätt köttfond)
  • mos:
  • rotselleri
  • potatis
  • grädde
  • smör
  • salt
  • peppar

Köttfärslimpa är utmärkt vardagsmat som är lätt att kombinera med grönsaker oavsett säsong. När trädgården har rotsaker i överflöd kan dessa ugnsbakas eller kokas och serveras till, andra tider är en coleslaw eller matig sallat gott till. Här har jag gjort ett läckert mos av rotselleri till köttfärslimpan. Och du, gör dubbelsats och två på en gång så har du god lunch till dagen efter.

Gör så här:
Köttfärslimpa:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla ett tag.
Blanda i ägg, grovt riven lök, riven morot eller annan rotsak och pressad vitlök.
Lägg i köttfärsen och blanda till en fin smet, använd händerna om köttfärsen är grovmald så är det lättare att arbeta smeten jämn.
Blanda i salt och peppar.
Smörj en ugnsform med smör och forma en avlång limpa av köttfärssmeten i formen.
Grädda i ugnen i cirka 35 minuter.

Sellerimos:
Skala lika mängder av rotseller i och potatis.
Dela i mindre bitar och koka mjuka.
Häll av vattnet och mosa rotsakerna tillsammans med smör och grädde till ett slätt mos.

Om du vill kan du göra en enkel sås av stekskyn från köttfärslimpan. Häll av skyn från ugnsfatet ner i en liten sil över en kastrull. Vispa ut en matsked vetemjöl i skyn och späd med lite grädde och vatten. Smaka av med salt, lite tomatpuré, soja och torkad timjan, rosmarin eller krossade enbär.

Servera köttfärslimpa och mos med lingonsylt eller gele och en god grön sallad eller brytbönor.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En fin köttfärslimpa ligger upplagd på ett fint träskärdbräde.