Stäng menyn

Julens godaste risgrynsgröt med bär

Tomtegröt med trädgårdens sommarbär från frysen. Superlätt recept som lagar sig själv i ugnen och jättegott!

En tallrik med risgrynsgröt toppad med tinade hallon och vinbär. En pepparkaksgris ligger på kanten. Allt serverat i en julig känsla.
Ingredienser
  • 5 dl rundkornigt ris
  • 6 dl vatten
  • 12 dl mjölk 3%
  • 3-4 kanelstänger
  • 1 tsk salt
  • 3-4 msk smör
  • 2 msk strösocker (kan uteslutas)

Julens godaste risgrynsgröt som i princip tillagar sig själv i ugnen och jag slipper skrubba brända kastruller efteråt - hurra! Dessutom hinns det med en massa annat julfix under tiden gröten lagas.

Alla har sina egna favorittillbehör till tomtegröten, själv föredrar jag alla dagar i veckan trädgårdens sommarbär som jag styckfryste i somras.

12 portioner - varar hela julen till vår familj!

Gör så här:
Sätt på ugnen på 125 grader.
Koka upp ris, vatten, kanelstänger och salt i en gjutjärnsgryta.
Sänk värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Tag bort från spisen och tillsätt mjölk.
Rör om, sätt in grytan med locket på i ugnen i cirka en timme.
Rör om någon gång.
Späd eventuellt med mer mjölk eller - ännu godare - en skvätt grädde.
Plocka upp kanelstängerna och smaka av med socker och smör.
Låt gärna gröten vila en liten stund i den varma grytan.
Servera varm med sommarens tinade bär från frysen.

Tips! Föredrar du att äta kall gröt är det supergott att värma bären i en kastrull.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En tallrik med risgrynsgröt toppad med tinade hallon och vinbär. En pepparkaksgris ligger på kanten. Allt serverat i en julig känsla.