Jordärtskocka med glass
En otroligt god dessert både för barn och vuxna. Mitt bästa tips när du vill bjuda någon på nya och oväntade smakkombinationer.
Ingredienser
- jordärtskockor
- vitt vin
- citron
- smör
- socker
- mandel, nötter eller pumpakärnor
- salt
- vaniljglass
Det här receptet med glass och karamelliserad jordärtskocka hoppas jag ska bli populärt. Så otippat jättegott. Passar lika bra till fika som till efterrätt. Om du inte tror mig - prova själv!
Gör så här:
Skala jordärtskockorna, eller borsta ordentligt om skalet är fint och inte behöver tas bort.
Skär jordärtskockan i mindre bitar.
Stek jordärtskockan i rikligt med smör på ganska låg temperatur tills den är mjuk. Ha under tiden i pyttelite salt, mer smör, en skvätt vin, lite citronsaft och ca 0,5 dl socker till en stekpanna med jordärtskockor. Smaka av och justera så att skockorna blir milda, söta och lite syrliga.
Hacka mandel, nötter eller pumpakärnor och blanda i på slutet.
Servera den karamelliserade jordärtskockan till exempelvis vaniljglass.
Receptet skapades av Hannes Högberg, köksmästare på Gunnebo slott 2018 då vi hade bokrelease för Vinterodling - Skörda när det är kallt.
Recept: Hannes Högberg
Foto: Maria Strömberg Bååth