Stäng menyn

Hirssallad med snabbfrästa grönsaker

Hirs är ett utmärkt gott sädesslag, fritt från gluten, som är mycket gott att göra en matig sallad på. Jag använder grönsaker i säsong att blanda med.

På kanten av ett bord står en tallrik på en handduk. På tallriken ligger en färgglad sallad och två händer tar upp maten med skedar.
Ingredienser
  • hirs
  • blandade grönsaker
  • olivolja
  • pressad citron
  • salt, peppar
  • eventuellt fetaost, halloumi eller hårdost

Oavsett årstid finns det alltid grönsaker från den egna trädgården – färska eller i frysen. Du kan självklart göra den här salladen också med köpta favoritgrönsakerna.

Gör så här:
Koka hirs enligt instruktioner på förpackningen.
Fräs grönsaker (till exempel pak choi, brytbönor, spenat, grönkål, trassel från morot, majskorn) i olivolja tillsammans med hackad vitlök.
Blanda med kokt och fortfarande ljummen hirs.
Blanda i rikligt med olivolja, pressad citron, salt och peppar.

Som tillbehör kan tärnad fetaost eller vanlig hårdost användas, eller stekt tärnad halloumi. En enkel sås med turkisk yoghurt till blir också gott.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth